Een goed onderhouden en duurzame openbare ruimte

Het bevorderen van biodiversiteit en de zorg voor dieren

Prestatie 5.3.6 Het bevorderen van biodiversiteit en de zorg voor dieren

De biodiversiteit in Zaanstad wordt bevorderd en Zaanstad zet zich in voor een goede opvang voor dieren.

Zaanstad bevordert de biodiversiteit door hier in de inrichting van de openbare ruimte rekening mee te houden. Het kiezen voor bepaalde planten is daar een voorbeeld van. Ook zijn we aan de slag met de plannen uit het Groen- en Waterplan. Ook bij nieuwbouwprojecten wil de gemeente de biodiversiteit versterken door het natuurinclusief bouwen te stimuleren.

De zorg voor dieren beschrijven we in het Dierenwelzijnsbeleid. Dat is in 2019 aangepast. We zijn aan het werk, met de maatregelen uit de Uitvoeringsagenda dierenwelzijn.

Activiteiten

Uitvoering dierenwelzijnsbeleid

Het voorkomen van dierenleed geven wij vorm door ontmoediging van impulsaankopen van dieren en hoogrisico-honden in het bijzonder. Ook stimuleren wij castratie en sterilisatie van katten. De hulpverleners die zich bezig houden met huiselijk geweld letten ook op het verwaarlozen van dieren en dierenmishandeling.

Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden om schuilstallen voor weidedieren mogelijk te maken en willen we een vuurwerkverbod op plaatsen, waar dit leidt tot een verstoring van broedende vrij-levende dieren. Ganzenoverlast en overlast van andere wilde dieren willen we op een diervriendelijke manier aanpakken. We gaan door met het geven van geld voor de uitvoer van de publieke- en maatschappelijke dierenwelzijnstaken door de Zaanse Stichting Dierenzorg en de Wildopvang Krommenie.

Ook moedigen we kinderboerderijen van harte aan om het Kwaliteitsbewijs van de vSKBN te behalen.

Advisering biodiversiteit

Waar de gemeente zelf woningbouw aanbesteed nemen we natuur-inclusiviteit in de gunningsleidraad op. Natuur-inclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen, waarbij we zodanig bouwen dat een bouwwerk of inrichting bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

Meten van de biodiversiteit

We gaan in 2022 door met het meten van de biodiversiteit. We zoeken de samenwerking met natuurorganisaties en organisaties die terreinen beheren. Samen met hen brengen we de biodiversiteit in beeld.  

Herziening van de Zaanse Leidraad flora en fauna

We passen de Zaanse Leidraad flora en fauna aan. Dat doen we aan de hand van de nieuwe landelijk goedgekeurde gedragscode soortbescherming. Deze is opgesteld vanuit de Wet natuurbescherming. De Leidraad geeft richtlijnen voor de bescherming van natuurwaarden bij het onderhoud en vervanging van de openbare ruimte.

Versterken biodiversiteit

Vanuit de uitvoeringsagenda van het Groen en Waterplan gaan we onder meer het belang onderzoeken van vis- en faunapassages in de Watering Wormerveer, het natuurinclusief bouwen doorontwikkelen en ook specifieker biodivers maaien.

Natuur-inclusief bouwen

We voeren een puntensysteem in voor natuur-inclusief bouwen. Dit puntensysteem geldt voor alle gebiedsontwikkelingen, waarbij het verbeteren van de biodiversiteit in het stedelijk gebied een rol speelt.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

180

0,2 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46