Een goed onderhouden en duurzame openbare ruimte

De openbare ruimte gaat duurzaam om met het milieu

Prestatie 5.3.5 De openbare ruimte gaat duurzaam om met het milieu

Zaanstad gaat in de openbare ruimte duurzaam om met grondstoffen en materialen en dringt het energieverbruik in de openbare ruimte terug (zie ook programma 2). Daar waar energie wordt gebruikt, gebeurt dat met duurzaam opgewekte energiebronnen. Binnen de inkoopcategorie grond-, weg- en waterbouw (GWW) wordt in 2019 het duurzaam inkopen geïmplementeerd.

Enerzijds is het de gemeente die zelf zorgt dat zij duurzaam handelt bij de uitvoering van haar eigen taken. Dat richt zich op de toepassing van duurzame materialen, het duurzaam slopen en bouwen van objecten, de inkoop van duurzame energie, het overschakelen naar een elektrisch wagenpark en gebruik van elektrisch handgereedschap. Maar ook helpt de gemeente, bewoners om stappen te maken in de overgang naar andere en schonere energiebronnen. Dat doen we onder andere door het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte.

Activiteiten

Duurzaam inkopen GWW(Grond-, weg- en waterbouw)

In de proefprojecten die we doen in de openbare ruimte, doen we kennis en ervaring opgedaan met het duurzaam inkopen in de GWW-sector. Deze ervaringen nemen we als standaard mee, als we een aanbesteding doen. Voorbeelden hiervan zijn: de CO2-prestatieladder als standaard gunningscriteria uitvragen bij elke aanbesteding, het hergebruiken van grond en het toepassen van een Milieukostenindicator(MKI).

Ook ervaringen vanuit verduurzaming van vastgoed-objecten nemen we mee in een aanbesteding. Voorbeelden hiervan zijn ‘Modulair bouwen’ en ‘Circulair slopen’, zodat materialen kunnen worden hergebruikt.

Naast het projectmatig aanleggen/vervangen van de openbare ruimte is ook het duurzaam onderhouden een vraagstuk waar de vakgroep Duurzaamheid zich op richt. Door bij de aanleg goed te kijken naar hoeveel onderhoud nodig is en het afval dat dit oplevert kunnen we ook hier een bijdrage aan de duurzaamheidsopgave leveren.

Het duurzaam omgaan met energie

We gaan door met het plaatsen van LED-armaturen in de openbare. Dat bespaart energie. Bij het vervangen van verlichting passen we standaard LED-verlichting toe. Dit houdt in dat we elk jaar zo’n 1.000 lampen vervangen (ongeveer 3,5% van het totaal).

Laadpalen

Door de Metropoolregio Amsterdam is in mei 2021 een regionale laadvisie opgesteld. Hierin staat een voorspelling voor de gemeente Zaanstad. Die gaat uit van 1.014 laadpunten in 2025. Om dit te halen moeten we het plaatsen van laadpalen de komende jaren nog behoorlijk uitbreiden. Dat heeft gevolgen voor het parkeerbeleid en nemen we dan ook mee in de parkeernota.

Verduurzamen en optimaliseren gebruik van het gemeentelijk wagenpark

Personenauto’s die afgeschreven zijn vervangen door elektrische auto’s. Het vervangen van zwaar materieel gebeurt op het moment dat er goede, duurzame alternatieven zijn. Investeringen in zwaar materieel hebben we daarom uitgesteld.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

20

0,0 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46