Een goed onderhouden en duurzame openbare ruimte

Beheer en onderhoud openbare ruimte en recreatiegebieden

Prestatie 5.3.1 Beheer en onderhoud openbare ruimte en recreatiegebieden

De gemeente zorgt voor een schone en veilige verblijfsruimte, nette begraafplaatsen en goede recreatieve voorzieningen. Bewoners en bedrijven worden zoveel mogelijk betrokken bij het onderhoud van de openbare ruimte. Dat versterkt het gezamenlijke gevoel van verantwoordelijkheid voor de omgeving en de sociale cohesie in buurten.

De gemeente organiseert de onderhoudswerkzaamheden op wijkniveau. De betere zichtbaarheid en het aanspreekbaar zijn van de gemeente in de wijken, draagt bij aan een hogere waardering voor de werkzaamheden in de openbare ruimte.

We zijn bezig met een plan van aanpak voor het inlopen van de achterstanden op het onderhoud in de openbare ruimte. Daarin werken we verschillende scenario’s uit. Die zijn nog niet meegenomen in deze begroting. De verwachting is dat die wel aan de orde komen bij de begroting van 2023-2027.

Bij het onderhoud van de openbare ruimte biedt de gemeente werkzoekenden de mogelijkheid om deel te nemen aan het arbeidsproces. Ook bieden we bewoners de mogelijkheid om bij te dragen aan het onderhoud van de openbare ruimte.

Bij de inrichting van de openbare ruimte houden we zo veel mogelijk rekening met mens, dier en milieu. De gemeente bevordert de biodiversiteit, richt de buitenruimte klimaatadaptief in en zorgt ervoor dat de openbare ruimte en voorzieningen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Daarbij zet de gemeente in op goede communicatie en samenwerking met bewoners en belanghebbenden.

Activiteiten

Onderhoud van de openbare ruimte

We onderhouden de openbare ruimte op kwaliteitsniveau C (CROW-publicatie 323) en het centrum van Zaandam op kwaliteitsniveau B. Via Zaanstart en Garantie Groen krijgen ongeveer honderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek om te werken. Zij hebben zo de mogelijkheid  om werkervaring op te doen of werkritme en werknemersvaardigheden te ontwikkelen. De verwachting is dat ongeveer veertig deelnemers doorstromen naar vast werk.

Meldingen op tijd afhandelen

Van alle meldingen handelen we 95 procent binnen de vastgestelde termijn af. Inwoners waarderen dit met het rapportcijfer 6,5. Met de adviezen uit het onderzoeksrapport van de Rekenkamer Zaanstad gaan we aan de slag.

Het vervangen van de openbare ruimte

Elk jaar passen we het meerjaren-investeringsplan (MIP) voor de openbare ruimte aan. Hierin beschrijven we ook de plaatsen in de stad die we willen ontwikkelen en de wens van de woningbouwcorporaties en andere overheden om te investeren. Het vervangen van de openbare ruimte doen we toekomstbestendig. Dat houdt in dat we ambities van andere beleidsvelden (bijvoorbeeld klimaatadaptatie en duurzaamheid) daarin zo veel mogelijk meenemen. De achterstanden in het onderhoud in de openbare ruimte mogen als gevolg hiervan niet toenemen.

Begraafplaatsen

We onderzoeken de haalbaarheid van de mogelijkheden die in de nota Begraafplaatsen in beeld staan om te komen tot een betere exploitatie van de begraafplaatsen.

Toegankelijkheid

In het kader van het Actieplan Toegankelijkheid:

  • kijken we of de centrum- en stationsgebieden toegankelijk zijn. Als dat niet het geval is nemen we maatregelen om de toegankelijkheid te verbeteren;
  • zetten we ervaringsdeskundigen in bij de beoordeling van toegankelijkheid bij gemeentelijke plannen;
  • ontwikkelen we een Zaanse standaard. Hierin beschrijven we de maatregelen die we in Zaanstad nemen. Deze standaard gebruiken we bij vervangingsprojecten en gebiedsontwikkelingen.

Beheer en onderhoud van recreatiegebieden

De gemeente maakt deel uit van de recreatieschappen Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) en Twiske-Waterland (TWL).
Speerpunten zijn;

  • het uitvoeren van het Inrichtingsplan en Investeringsprogramma van beide recreatieschappen;
  • het realiseren van de ambities uit de visies van beide recreatieschappen, onder meer door Zaanse projecten uit het Groen- en Waterplan;
  • de verdere invulling recreatieve voorzieningen in het gebied IJmond – Zaanstad, zoals aanleg boerenlandpaden en aanleg kanoroute De Kil;
  • het realiseren van recreatieve fietsroutes(Oer-IJ).

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

39.070

42,3 %

Baten

6.519

9,9 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46