Groei en verstedelijking met duurzame kwaliteit

Stimuleren en faciliteren van gebiedsontwikkeling

Prestatie 4.1.3 Stimuleren en faciliteren van gebiedsontwikkeling

Zaanstad brengt in de komende jaren een groot aantal locaties tot ontwikkeling door samen met inwoners en investeerders geleidelijk (kleinschalige) ontwikkelingen over een langere periode tot stand te laten komen. Deze aanpak wordt ook wel ‘organische gebiedsontwikkeling’ genoemd. Het rijk en de provincie Noord-Holland staan positief tegenover deze Zaanse werkwijze om gebiedsontwikkelingen op gang te brengen.

Het college heeft in 2020 drie aanvragen ingediend voor de Woningbouwimpuls (WBI) van het Rijk via het ministerie van BZK. Voor alle drie de aanvragen zijn inmiddels beschikkingen afgegeven.
Met steun van het Rijk worden de komende tien jaren in Zaanstad Noord, de Kogerveldwijk (Midden) en Zaandam Centrum in versneld tempo 7.872 nieuwe woningen gebouwd, waarvan meer dan 50% in de betaalbare prijsklassen.
De steun van het Rijk wordt voor een groot deel besteed aan infrastructurele maatregelen, openbare ruimte en het vitaal maken van verouderde bedrijfsgebieden voor woningbouw. De gelden dragen bij aan de bereikbaarheid, de duurzaamheid en de ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe woningen, maar ook van de bereikbaarheid van de bestaande woningen.

Het college wil bij de gebiedsontwikkelingsprojecten in de haalbaarheidsfase starten met het opstellen van een startnotitie als bestuurlijk instrument. In die startnotitie wordt duidelijk gemaakt wat de beleidsmatige uitgangspunten zijn, wat de procesmatige uitgangspunten zijn waarbij participatie en belangenafweging centraal staan. De startnotie past bij het instrument van besluitvorming van de raad aan de voorkant, waardoor er voor de belanghebbenden (bewoners, organisaties en bedrijven) duidelijkheid komt. Die duidelijkheid spitst zich toe op de specifieke kenmerken van het gebiedsontwikkelingsproject en de omgeving.

Activiteiten

Centrum ’t Kalf/Sporthal de Tref

Het gebied in en rond winkelcentrum Drielse Wetering vraagt om een integrale aanpak. In de gebiedsontwikkeling wordt gekeken naar de huidige sporthal, winkelcentrum/buurthuis en woningbouw. De keuze voor een sporthal of gymzaal en de exacte plek is onderdeel van onderzoek naar de behoeften in de stad op gebied van gymnastiekonderwijs en binnensport. Na de keuze voor het type hal zal een bestuursopdracht worden opgesteld.

Sanering terrein Kan Palen

De sanering wordt uitgevoerd ter voorbereiding van de bouw van het project Hofwijk Noord. Uitvoering van de sanering vindt plaats in 2022, beoogde start bouw is in 2022.

Uitwerking vernieuwing stationsgebied Kogerveld

De visie voor het stationsgebied wordt naar verwachting in het najaar 2021 vastgesteld. Daarna wordt gewerkt aan de uitwerking, met name de realisatie van een vervoershub en de herinrichting van het stationsplein. Er worden werkfuncties toegevoegd en het stationsgebied moet meer ruimte bieden voor ontmoeting.

Bestemmingsplannen

Vier bestemmingsplannen worden naar verwachting onherroepelijk in 2022. Jonker-Juffer, Hofwijk Noord, Paltrokstraat en Slachthuisstraat. Dat maakt de weg vrij voor uitvoering van de bouwplannen.

Strategische positie van Zaanstad Noordkanaalgebied

Binnen het Noordzeekanaalgebied lopen op het moment verschillende trajecten, waaronder de ontwikkeling van de MRA-verstedelijkingsstrategie waarin ruimtelijke perspectieven worden uitgewerkt. Daarnaast is het Noordzeekanaalgebied in de Nationale Omgevingsvisie aangewezen als NOVI-gebied. De ambitie van de NOVI-NZKG is te komen tot een breed gedragen ruimtelijke gebiedsuitwerking, waar de opgaven in het gebied integraal zijn afgewogen en kansen optimaal worden benut. Hierbij wordt voortgebouwd op de MRA-Verstedelijkingsstrategie. Voor de strategische positie Zaanstad is die verstedelijkingsstrategie essentieel vanwege de transformatie van het Hembrugterrein en de Achtersluispolder. Op basis van de gemaakte keuzes wordt gewerkt aan een gezamenlijke uitvoering.

Bestemmingsplan voor het noordelijk deel Hembrugterrein

In 2021 heeft de raad het Masterplan Hembrugterrein vastgesteld. Met dit besluit is vastgelegd dat de ontwikkeling van het terrein gefaseerd zal plaatsvinden. Voor het noordelijke deel van het terrein zal in het najaar van 2021 het bestemminsplan voor zienswijzen worden vrijgegeven. Naar aanleiding van het debat in de raad over een nadere opsplitsing van het zuidelijke deel van het terrein zal in nauw overleg met de bedrijven in Westpoort, met de ORAM en het Havenbedrijf Amsterdam een indeling in midden en zuid gemaakt worden.  

Visievorming voor het Hembrugbos

Naast het Masterplan is het startdocument Kernkwaliteit en Richtlijnen Hembrugbos gedeeld met de raad. Dit document vormt de basis voor het visiedocument dat in de eerste helft van 2022 aan de raad wordt aangeboden.

Eerste woonvergunning op het Hembrugterrein is onherroepelijk

In het voorjaar van 2021 is de verleende woonbestemming voor de Enclave op het Hembrugterrein onherroepelijk geworden. De omgevingsvergunning voor de daadwerkelijke transformatie van de monumentale panden moet nog worden aangevraagd. De verwachting is dat deze in de eerste helft van 2022 kunnen worden verleend.

De haalbaarheid van de transformatie van de Achtersluispolder wordt in beeld gebracht

In het derde kwartaal van 2021 heeft het college het principebesluit genomen voor de haalbaarheidsfase. Deze fase die naar verwachting afgerond is in 2023 brengt middels een Milieueffectrapportage (MER) in beeld wat de milieutechnische effecten zijn van de transformatie. Het haalbaarheidsonderzoek vraagt om een nadere duiding en onderzoekt de mogelijkheden (per (type) bedrijf) om te mengen en in te passen in de toekomstplannen en onderzoekt, waar mengen niet mogelijk blijkt, met welke randvoorwaarden verplaatsing mogelijk is. Naast deze onderzoeken wordt in de haalbaarheidsfase het programma voor het gebied bepaald. Dit vindt plaats door zowel op maatschappelijk als op economisch vlak een analyse te doen naar welk programma de grootste impact heeft voor stad (en regio).

Aanvraag Woningbouwimpuls derde tranche

Voor het kunnen uitvoeren van de projecten in de WIB gebieden, zowel woningbouw projecten als projecten in de infra openbare ruimte en groen, heeft het college aan de raad een investeringsbesluit gevraagd uit de transformatiefonds van €25,3 miljoen.
De derde aanvraag voor het woningbouwimpuls start in augustus en het college is van plan daarvoor de versnelling van de woningbouwprojecten in Zaandam Oost in te dienen.

Start uitvoering van de woonvisie fijn wonen in Poelenburg Peldersveld

In de tweede helft van 2021 is de woonvisie fijn wonen in Poelenburg Peldersveld vastgesteld. In 2022 start de uitvoering hiervan.

Centrum Oost

Voor Centrum Oost wordt het stedenbouwkundig plan met beeldkwaliteitsplan en een grondexploitatie opgesteld, zodat een vervolg gegeven kan worden aan onder andere de ontwikkeling van de Burcht.

Bestemmingsplannen

Een aantal bestemmingsplannen worden naar verwachting onherroepelijk in 2022, waardoor plannen als Figaro, Badhuisweg, Dukra, Peperstraat, Overtuinen tot uitvoering kunnen worden gebracht.

Stationsgebied Centrum

Voor het stationsgebied Centrum komt een actualisatie van de visie uit 2005. In dit kader wordt duidelijk hoe onder andere de provinciale weg kan veranderen naar een stadsstraat en zodoende meer voorkanten kan krijgen.

Europese aanbesteding Figaro

De Europese aanbesteding en gunning van de ontwikkellocatie Figaro worden afgerond. Hierna kan het ontwerpproces van start gaan.

Kleinschalige woningbouwprojecten

In het centrum gebied faciliteert de gemeente kleinschalige woningbouwprojecten.

Durghorst

In het najaar zal onder voorwaarde van positieve bestuurlijke besluitvorming over krediet en de eigendomssituatie een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld en in procedure worden gebracht.

Zaankwartier/Meneba

Het bestemmingsplan wordt in procedure gebracht en vastgesteld.

Mercurius

Het opstellen van een visie voor het Mercurius gebied vergt meer tijd omdat er naar aanleiding van het participatietraject een verkeersonderzoek is uitgezet. Dit onderzoek geeft richting over het aantal woningen dat gerealiseerd kan worden in relatie tot de huidige verkeerssituatie en ontsluiting.

Kerkstraat

Voor de Kerkstraat wordt een modellenonderzoek uitgevoerd en een anterieure overeenkomst opgesteld.

PWN-terrein

De scenariostudie is op hoofdlijnen nagenoeg afgerond, zodat op korte termijn kan worden gekomen tot een keuze van een ontwikkelstrategie. Tevens wordt als onderdeel van dit onderzoek gekeken naar de optie of De Groote Weiver op het PWN terrein kan blijven ondanks dat het huurcontract op 31 december 2023 eindigt. Het overleg met de betrokken partijen over de koers en richting loopt nog. Zodra dit onderzoek is afgerond en de definitieve koers is uitgekristalliseerd, wordt dit voorstel voorgelegd aan het bestuur.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

33.778

65,6 %

Baten

32.168

83,7 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46