Groei en verstedelijking met duurzame kwaliteit

Schoon en gezond leefklimaat

Prestatie 4.1.2 Schoon en gezond leefklimaat

Door de milieubelasting terug te dringen verbetert de kwaliteit van de leefomgeving en worden belemmeringen voor woningbouw weggenomen. Door de toename van het aantal woningen (MAAK.Zaanstad) komen wonen en werken dichter bij elkaar en neemt de intensiteit van het verkeer toe. De kans bestaat dat omwonenden meer hinder ervaren. De gemeente spant zich in om de hinder terug te dringen. Daarbij gaat het vooral om geur- en geluidshinder in de woonwijken van bijvoorbeeld grote bedrijven en vrachtverkeer.

Geluid is een belangrijke factor in de waardering van de woonomgeving. Het Actieplan Omgevingslawaai 2019-2023 richt zich vooral op het verminderen van lawaai door wegverkeer op gemeentelijke wegen. Behalve meer stille wegdekken heeft ook het steeds grotere aandeel elektrische auto’s een gunstig effect op het wegverkeerslawaai.

Zaanstad ligt onder de aan- en uitvliegroutes van Schiphol. Dit brengt de nodige hinder met zich mee. De gemeente staat op het standpunt dat Schiphol in ieder geval tot 2023 niet mag groeien en wil onder andere dat het aantal nachtvluchten wordt afgebouwd naar nul. De gemeente draagt dit standpunt onder andere uit in de Bestuurlijke Regie Schiphol en in zienswijzen op plannen, beleid en regelgeving met betrekking tot Schiphol.

De uitvoering van het Bodemprogramma heeft als doel om, met het huidige gebruik van de grond, een bodemkwaliteit te hebben zonder onaanvaardbare (gezondheids)risico’s voor de inwoners van de gemeente. De gemeente gaat verder met de aanpak van de bodemverontreiniging met diffuus lood. Er wordt een start gemaakt met de bodemsanering van het Kan Palen terrein zodat het terrein ontwikkeld kan worden tot woongebied.

In januari 2017 is de uitkoopregeling Hoogspanning van het Rijk ingegaan. In Zaanstad komen hiervoor 52 woningen in aanmerking. Eigenaren die loodrecht onder een hoogspanningsverbinding wonen, kunnen op vrijwillige basis worden uitgekocht door de gemeente. De uitkoopregeling loopt tot december 2021. Om voor de bijbehorende subsidie in aanmerking te komen moet de bestemming van de aangekochte woningen binnen 5 jaar na december 2021 zijn aangepast. Voor het appartementencomplex De Dikkert is een maatwerkonderzoek uitgevoerd naar de mogelijke bestemming van de aangekochte woningen, met als uitkomst dat de bestemming van aangekochte woningen onveranderd blijft.

Met de invoering van de Omgevingswet wordt het thema milieu geïntegreerd in de Omgevingsvisie en omgevingsplannen. Hierdoor komen we tot een integrale afweging in de fysieke leefomgeving. De gemeente krijgt hierbij ook meer ruimte om een bestuurlijke afweging te maken ten aanzien van de omgevingskwaliteit die zij aanvaardbaar vindt. Bijvoorbeeld voor geluid kunnen gemeenten binnen bandbreedtes eigen normen stellen. Ook verandert er het één en ander in de regelgeving voor bedrijven. Dit brengt meer overleg en andere afspraken met bijvoorbeeld de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied met zich mee.

Sinds het vervallen van het Programma Aanpak Stikstof op 29 mei 2019, zoekt Zaanstad naar mogelijkheden om de stikstofdepositie in de omliggende Natura 2000 gebieden te verminderen. Dit is noodzakelijk om natuurherstel te bevorderen en om nieuwe stedelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. Zaanstad is nauw betrokken bij de gebiedsgerichte aanpak voor Polder Westzaan, die in de zomer van 2020 van start is gegaan onder leiding van de provincie Noord-Holland. Naast de rijksmaatregelen om stikstofdepositie te verlagen is het cruciaal om met de regio samen te werken om de genoemde doelen te bereiken. Zaanstad kiest voor een pro actieve aanpak om stedelijke ontwikkeling doorgang te laten vinden. De proceduretijd voor projecten met een toename in stikstofdepositie is langer geworden door de nieuwe wet- en regelgeving en kent een grotere juridische onzekerheid. Voor de aanpak van de stikstofproblematiek heeft Zaanstad een plan van aanpak Stikstof opgesteld.

Activiteiten

Uitvoering van het bodemprogramma, waaronder de aanpak van diffuus lood

Hieronder vallen langdurige saneringen (Scado, gasfabriek Krommenie), monitoring van aanwezige grondwaterverontreinigingen en sanering van resterende spoedlocaties.
Het project Zaans Lood (bodemonderzoek en –sanering bij particuliere woningen met tuinen) blijft doorlopen t/m 2023. Inmiddels zijn ruim 5.000 tuinen onderzocht en komen meer dan 250 tuinen voor sanering in aanmerking. Ook loopt het onderzoek door om blootstelling aan lood tegen te gaan door toedienen van fosfaat aan de bodem. Vanwege het uitstellen van de Omgevingswet wordt het nieuwe bodemprogramma in 2022 opgesteld.

Actieplan Omgevingslawaai 2019-2023

Doel van het actieplan Omgevingslawaai is het verminderen van de hoeveelheid geluid in de gemeente. Veel feitelijke acties uit het actieplan Omgevingslawaai, zoals het stimuleren van elektrisch vervoer, fiets, openbaar vervoer en stadsdistributie zijn opgenomen in het Zaans Mobiliteitsplan. In 2022 worden de nieuwe geluidbelastingskaarten gemaakt, die de basis vormen voor het op te stellen Actieplan Omgevingslawaai 2023-2027.

In de komende periode wordt een aantal gezoneerde industrieterreinen gedezoneerd. Soms verdwijnen deze geheel, zoals bij Meneba en Pielkenrood, soms wordt een deel gedezoneerd zoals bij Achtersluispolder. Dit maakt het mogelijk om woningen te realiseren.

Actieplan luchtkwaliteit

Schone lucht is van groot belang voor de gezondheid. Zaanstad heeft daarom begin 2020 het Schone Lucht Akkoord ondertekend dat als doel heeft de gezondheid in Nederland te verbeteren.
Naar aanleiding hiervan is het Zaan Actieplan Luchtkwaliteit opgesteld. Hierin zijn 30 maatregelen opgenomen om de luchtkwaliteit in Zaanstad verder te verbeteren. De maatregelen hebben betrekking op diverse bronnen van luchtverontreiniging zoals mobiliteit, industrie en mobiele voertuigen. Het streven daarbij is dat Zaanstad in 2030 voldoet aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de WHO (World Health Organisation).

In Oud Koog aan de Zaan en Zaandijk wordt een project gestart waarmee bewoners zelf de luchtkwaliteit kunnen meten.

Zaans geurbeleid

Om de geur in Zaanstad te verminderen worden vergunningen van bedrijven aangescherpt. Dit is een doorlopend proces. Het Zaans geurbeleid is in 2021 geëvalueerd. Indien nodig wordt het geurbeleid naar aanleiding van de evaluatie in 2022 geactualiseerd.

Integreren van milieuaspecten in de Omgevingsvisie en omgevingsplannen

Milieuaspecten worden integraal onderdeel van de Omgevingsvisie en omgevingsplannen. Het behouden en creëren van nieuwe milieuruimte is een belangrijke succesfactor voor het realiseren van woningbouw. De gemeente werkt verder uit hoe het milieubeleid conform de eisen van de Omgevingswet kunnen worden omgevormd tot een kwaliteitskader gezonde en veilige leefomgeving.

Opstarten van een bestemmingsplanwijziging

De aanvragen voor aankoop van woningen worden afgerond. Er wordt een visie opgesteld voor de locaties waar woningen zijn aangekocht. Verder wordt een bestemmingsplanherziening opgestart ten einde de woonbestemming van aangekochte woningen op te heffen.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

8.806

17,1 %

Baten

4.335

11,3 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46