Groei en verstedelijking met duurzame kwaliteit

Strategieontwikkeling Maak.Zaanstad

Prestatie 4.1.4 Strategieontwikkeling Maak.Zaanstad

Zaanstad brengt via MAAK.Zaanstad in de komende jaren een aantal locaties en gebieden tot ontwikkeling om de ambitieuze woningbouw- en verstedelijkingsdoelen te realiseren. Een gebiedsstrategie komt tot stand in samenspraak met alle stakeholders, zoals bewoners, maatschappelijke partijen, ketenpartners, ondernemers en investeerders. Daarmee sluiten we aan op de brede en integrale uitgangspunten van de Omgevingswet. Op basis van een grondige en brede analyse van het gebied met stakeholders en bewoners worden gebiedsgerichte perspectieven samengesteld.

In de Strategienota’s wordt aangegeven hoe uitvoering wordt gegeven aan de plannen uit het Perspectief. Met welke samenwerkingspartners en welke instrumenten. Er is veel samenhang met andere beleidsnota’s zoals het Koersnota Zaans Mobiliteitsplan en de Uitvoeringsagenda Wonen. De zes strategische thema’s uit de Omgevingsvisie komen uitgebreid aan de orde.

Activiteiten

MAAK.Zaanstad Noord

Inmiddels is de Strategiefase gestart en wordt de benodigde inrichting van de projectorganisatie nader uitgewerkt. Per project wordt een businesscase opgesteld waarin de inspanningen en investeringen van de overheid en marktpartijen worden vastgelegd. In een financieel dashboard worden de inkomsten en uitgaven voor heel Zaanstad Noord in beeld gebracht en bewaakt.  
Het Perspectief MAAK.Noord 2040 wordt uitgewerkt in een Strategienota om vervolgens tot een uitvoeringsplan tot realisatie te komen.

Mobiliteitsplan Noord

Half maart 2021 vonden drie goed bezochte deelsessies plaats met bewoners en ondernemers over het concept Mobiliteitsplan Noord. Dit concept betreft een uitwerking van het Zaans Mobiliteitsplan en kijkt naar de komende periode van 10 jaar. Er kwam veel respons en er zijn veel zorgen bij de bewoners en ondernemers. Op dit moment vindt er een verdiepend onderzoek plaats naar verbeteringen die beter aansluiten bij de wensen en ideeën vanuit de stad. Er wordt gewerkt aan nieuwe studies en verkeersmodellen en gesprekken daarover worden gevoerd met de Agathebuurt, Willis, DOKA en andere betrokkenen. De plannen worden hierop aangepast en na de zomer opnieuw aan de bewoners en ondernemers gepresenteerd, voordat het Mobiliteitsplan Noord bestuurlijk wordt aangeboden ter besluitvorming.

MAAK.Centrum

Binnen MAAK.Centrum is voor deelgebied Centrum Oost aan de hand van de APS methode de afgelopen jaren gewerkt aan een Analyse, Perspectief en Strategie. Met deze aanpak is gekozen voor een initiërende rol. De Strategie moet nog worden vastgesteld. Tegelijkertijd heeft het haalbaarheidsonderzoek voor de herontwikkeling van de Peperstraat plaatsgevonden. Besluitvorming omtrent deze ontwikkeling bepaalt de uitgangspunten voor de planontwikkeling. In de andere gebieden heeft de gemeente veelal een faciliterende rol. MAAK.Centrum zet in op kwaliteit en verdichting.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

5.432

10,5 %

Baten

1.549

4,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46