Duurzame inzetbaarheid van het Zaanse arbeidspotentieel

Zowel werkenden als werkzoekenden hebben meer kansen zich duurzaam te ontwikkelen

Prestatie 2.4.1 Zowel werkenden als werkzoekenden hebben meer kansen zich duurzaam te ontwikkelen

Juist mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben ondersteuning van de gemeente nodig. Daarom richt Zaanstad zich op die mensen die genoodzaakt zijn met een uitkering in hun levensonderhoud te voorzien. We bieden hen een blijvend ontwikkelaanbod om persoonlijke vaardigheden te leren, waarmee ze kansen op de arbeidsmarkt kunnen benutten. Het aanleren van ondernemersvaardigheden is daarbij van belang. Ook het goed beheersen van de Nederlandse taal, in lezen en schrijven, is belangrijk om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Met de ontwikkeling van mensen wordt bijgedragen aan een betere werking van de arbeidsmarkt.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) geeft in haar juniraming van 2021 een bijzonder positief beeld over de economische ontwikkeling. Wel houden zij rekening met een lichte toename van de werkloosheid. Hierbij zijn mensen met een flexibele baan en laag opleidingsniveau kwetsbaar.
Cijfers van oktober 2020 laten zien dat de effecten van de coronacrisis op de werkgelegenheid in Zaanstad voorlopig nog niet groot zijn. Mogelijk was dit nog te vroeg in de tijd om effecten zichtbaar te maken. Door steunmaatregelen zijn voorlopig veel banen behouden.  
De industrie en dan vooral de voedingsmiddelenindustrie, is een dominante sector. Deze heeft minder te lijden gehad onder de coronacrisis, dan sectoren die meer gericht zijn op bezoekers. Naar verwachting hebben sectoren als cultuur, recreatie en horeca meer last hiervan. Deze sectoren hebben een minder groot aandeel in de Zaanse economie. Dit in tegenstelling tot Amsterdam. Omdat veel Zaankanters in Amsterdam werken zien zij ook hun baan onder druk komen te staan. De verwachting is wel dat de Amsterdamse economie veel veerkracht heeft en snel kan herstellen.

Werken aan de Participatieopgave gaat over de ondersteuning aan die inwoners die zonder hulp, geen plek vinden op de arbeidsmarkt. De inzet is om hen te helpen, zodat zij ook op de middellange termijn werk kunnen vinden en behouden. Daarom gaan we door met de inzet op scholing en de samenwerking met werkgevers. Daarnaast verwachten we ook in 2022 een verdere stijging van het aantal inwoners die met een beschut werk-indicatie aan het werk gaat.

Activiteiten

Voortzetting aanpak nieuwe instroom

Het doel van de aanpak nieuwe instroom is om mensen die werkloos zijn geworden als gevolg van de corona crisis weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. De aanpak omvat een aantal interventies de instroom in de Participatiewet te beperken (zoals de aanpak max WW) en om mensen intensief te kunnen begeleiden en instrumenten in te zetten. Doordat een deel van deze mensen een grotere afstand heeft tot de arbeidsmarkt dan verwacht is het nodig een deel van deze inwoners ook in 2022 te kunnen ondersteunen. De ambitie is om eind 2022 het bestand weer op het niveau van voor corona te brengen.

Uitvoering regionaal mobiliteitsteam

Het Regionaal Werkbedrijf (RWB) voert het koersplan arbeidsmobiliteit uit. Het richt zich op de oprichting van een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Dit team helpt mensen die door de coronacrisis hun baan (dreigen te) verliezen bij het vinden van werk. Of ze moeten zich laten (om)scholen. Dit is onderdeel van het steun- en herstelpakket van het Rijk. De oprichting vindt plaats in 2021 en de uitvoering loopt voor een groot deel door in 2022.

Uitvoering Banenplan ZaanIJ

In het banenplan ZaanIJ is het doel om inwoners uit kwetsbare wijken te helpen aan werk, dichtbij de plaats waar ze wonen. Dat doen we door samen te werken met werkgevers en te zorgen voor een punt in de wijk waar inwoners met hun vragen terecht kunnen. De uitvoering van het banenplan is in 2022 en 2023.

Voortzetten aanpak werk of meedoen

De aanpak werk of meedoen bestaat vanaf 2018. De aanpak is erop gericht om met alle bijstandsgerechtigde inwoners in gesprek te gaan over de rechtmatigheid en doelmatigheid van de uitkering. Deze gesprekken leiden onder meer tot inzicht en afspraken over welke stap iemand kan zetten, richting werk of meedoen. Werkom begeleidt ze als het gaat om re-integratie. De wijkteams helpen ze bij het zoeken naar een manier om mee te doen.

Vervolg ontwikkeling Werkom

In het eerste kwartaal van 2022 besluit de gemeenteraad over de doorontwikkeling en de wijze van financiering van Werkom. Werkom gaat hiermee in 2022 aan de slag. De financiële consequenties hiervan zullen in de voorjaarsnota 2022 worden verwerkt.

Veranderopgave Inburgering

De wet Inburgering gaat op 1 januari 2022 in. De Zaanse visie is om nieuwkomers meteen en volwaardig mee te laten doen. Nieuwe taken komen op de gemeente af. We zorgen voor een duidelijk aanspreekpunt en er komt een procesregisseur, die een integraal plan opstelt met de statushouder. Mensen die dat nodig hebben moeten goede begeleiding krijgen bij het starten van de inburgering en het zoeken naar werk. Om dat goed te begeleiden houden we ook onze huidige dienstverlening in het sociaal domein tegen het licht. Nieuwkomers in Zaanstad krijgen altijd een uitgebreid eerste gesprek. Daarna maken we een plan van aanpak. Daarin staan stappen beschreven over wat ze nog kunnen en moeten leren. Ook helpen we ze in ieder geval zes maanden met hune financiële administratie. Dat doen we om financiële problemen voor hen te voorkomen. In 2022 start de aanpak.

Het belang van basisvaardigheden (voorheen aanpak laaggeletterdheid)

De regionale aanpak basisvaardigheden is klaar. Deze kwam onder leiding van de gemeente Zaanstad tot stand. Daarmee verbreden we de aanpak laaggeletterdheid. De gemeente ontvangt tot 2024 extra geld van het Rijk. Dat gebruiken we voor de thema’s Taal en Werk, Taal en Gezin en Taal bij de NT1-doelgroep. De aanpak hangt nauw samen met de inzet die we al deden. Daarbij kunt u denken aan het organiseren van passend taalaanbod en het stimuleren van taal op de werkvloer. Dat doen we samen met de partners in het Regionaal Taalakkoord.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

19.052

98,9 %

Baten

2.971

99,9 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46