Duurzame inzetbaarheid van het Zaanse arbeidspotentieel

Betere aansluiting van het onderwijs op de (huidige en toekomstige) vraag van de regionale arbeidsmarkt

Prestatie 2.4.2 Betere aansluiting van het onderwijs op de (huidige en toekomstige) vraag van de regionale arbeidsmarkt

Voldoende gekwalificeerd personeel is een voorwaarde voor economische groei. De banen van de toekomst zijn banen waarin mensen samenwerken met nieuwe technologie. Dat vergt actuele kennis van ICT en technologie en competenties als ondernemerschap, klantgerichtheid, empathisch vermogen, creativiteit en flexibiliteit. Als gevolg van de technologische vooruitgang blijven de banen veranderen. Mensen moeten zich blijven ontwikkelen. Het onderwijs speelt hierin een cruciale rol, door leerlingen díe competenties aan te leren die aansluiten op de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.

Het belang van ‘leven lang ontwikkelen’ blijft belangrijk, dat blijkt ook uit de coronacrisis. Samen met bedrijven en opleiders moeten we blijven zorgen dat werknemers dat kunnen blijven doen.

Het is steeds belangrijker om publiek-privaat samen te werken op het thema ‘leven lang ontwikkelen’. Bij Techlands hebben we gezien dat samenwerking, goede resultaten oplevert. Werkgevers, werkenden, studenten en scholieren, maar ook werkzoekenden plukken nu al de vruchten hiervan. We besteden daarom in 2022 veel aandacht aan onze relaties met het bedrijfsleven, onderwijs/opleiders en anderen. Dat doen we om grote groepen mensen op de arbeidsmarkt als dat nodig is, goed te kunnen begeleiden.

Activiteiten

Doorgaan met project Techlands

We gaan door met het project Techlands om leerlingen, werkenden en werkzoekenden op te leiden voor technische beroepen bij onze bedrijven en instellingen. Daarbij zijn belangrijk:

  • de nieuwbouw van de fysieke campus;
  • een stevige positionering van de Techlandssamenwerking;
  • het vergroten van instroom in technische opleidingen;
  • het versterken en uitbreiden van het opleidingsaanbod.

Formuleren Zaanse arbeidsmarktvisie

We formuleren een visie op de lokale en regionale arbeidsmarkt. Hiermee brengen we in beeld, waar de grootste uitdagingen liggen. Ook beschrijven we wat de rol en positie van de gemeente Zaanstad hierin is. Daarnaast komt aan de orde, hoe we regionaal (MRA, Zaanstreek Waterland) onze invloed kunnen gebruiken voor het bereiken, van de samen met onze partners in de stad en regio geformuleerde arbeidsmarktopgaven voor de komende jaren.

Bouwen aan geïntegreerd regionaal netwerk voor arbeidsmobiliteit

Samen met publieke en private partners werken we aan hoe we goed kunnen helpen bij de integratie van werkgevers, werkenden, werkzoekenden, studenten en scholieren. Daarbij gaat het onder meer om dienstverlening van het WerkgeversServicepunt, het Regionaal Mobiliteitsteam (i.o.), het Leerwerkloket, House of Skills en andere samenwerkingspartners.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

208

1,1 %

Baten

4

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46