Een goed onderhouden en duurzame openbare ruimte

Functionerende regen- en afwatersystemen

Prestatie 5.3.2 Functionerende regen- en afwatersystemen

De gemeente streeft naar een doelmatige en milieuverantwoorde inzameling en afvoer van regen- en afvalwater. Daarbij wordt samengewerkt met partners in de waterketen zoals het drinkwaterbedrijf en het hoogheemraadschap.

Het gemeentelijk rioolbeheer richt zich op het beheer en onderhoud van de riolering, om overtollig hemel- en afvalwater af te voeren. Daarnaast voert de gemeente taken uit aan het beheren van grondwater.

In de regio Zaanstreek-Waterland en op het niveau van Noorderkwartier, werken we samen om:

  • de prestaties van de hele waterketen verder te verbeteren;
  • vanuit de waterketen bij te dragen aan een prettige en gezonde leefomgeving;
  • goed in te spelen op de vele nieuwe ontwikkelingen, waaronder ruimtelijke adaptatie en circulaire economie.

Activiteiten

Onderhoud van de riolering

We reinigen de riolering en de kolken en onderhouden de gemalen, drukriolering en bergbezinkbassins. Om een goed beeld te hebben van de kwaliteit van de riolering, inspecteren we deze regelmatig. Zo zorgen we ervoor dat we de riolering op tijd kunnen vervangen of repareren.

Verminderen kapitaallasten

We willen de kapitaallasten op de riolen verlagen, zie het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2020-2024.. Daarom is het nodig om te sparen voor vervangingsinvesteringen.

Vervangingen van de riolering

Elk jaar passen we het investeringsplan aan. We bereiden de noodzakelijke rioolvervangingen voor en voeren die uit. Het investeringsplan voor riolen maakt onderdeel uit van het meerjaren-investeringsplan openbare ruimte (MIP) (zie prestatie 5.3.1.).

Systeemoverzicht Stedelijk Water (SSW)

In een Systeemoverzicht Stedelijk Water (SSW) gaan we de zorgplichten voor afval-, hemel- en grondwater beschrijven. We nemen hierin verschillende modellen op. Dat doen we om te boordelen of de systemen goed werken. Maar ook de relatie met de openbare ruimte (wateroverlast op maaiveldniveau) en het (functioneren van het) oppervlaktewatersysteem betrekken we hierin

Door de modellen van de gemeente Zaanstad en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) aan elkaar te koppelen, kunnen we het hele (afval)watersysteem van de stad beoordelen(kwantitatief én kwalitatief).
Het opstellen van het SSW ronden we in het tweede kwartaal van 2023 af.

Samenwerking in de waterketen

Zaanstad neemt deel aan het samenwerkingsverband Zaanstreek-Waterland op het gebied van rioolbeheer. Daarin wordt gewerkt aan:

  • de visie op de afvalwaterketen;
  • het meetplan riolering Laag Holland.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

20.456

22,2 %

Baten

23.346

35,3 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46