De buitenruimte is aantrekkelijk ingericht en er zijn goede recreatieve voorzieningen

Het versterken van de inrichting van de openbare ruimte en het landschap

Prestatie 5.1.1 Het versterken van de inrichting van de openbare ruimte en het landschap

Bij de grote stedelijke ontwikkelingen in Zaanstad hoort een toekomstbestendig ingerichte openbare ruimte. Groen en water in en om de stad zijn belangrijke vestigingsfactoren en bieden volop ruimte voor recreatief gebruik dat goed is voor de gezondheid van de Zaankanters. Vergroening van de leefomgeving is een uitgangspunt. De nieuwe en de bestaande woongebieden moeten bewoners uitnodigen tot recreëren en bewegen. Er zijn goede verbindingen naar het buitengebied voor voetgangers en fietsers. De recreatieve mogelijkheden van de (vaar)wateren worden benut.

 Het Groen- en Waterplan (2018) beschrijft het beleid voor stedelijk groen en het buitengebied. Hoe we dit beleid uitvoeren, beschrijven we in het Uitvoeringsprogramma Groen- en Waterplan. De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • samenhang tussen de stedelijke groenstructuur en het buitengebied;
  • versterking van natuur-, landschappelijke-, cultuurhistorische en recreatieve waarden.

Activiteiten

Realiseren Uitvoeringsagenda Groen- en Waterplan

De projecten op het gebied van natuur en recreatie uit de geactualiseerde Uitvoeringsagenda Groen- en Waterplan voeren we uit.

Inspelen op gebiedsontwikkeling

Bij bouwplannen en bestemmingsplannen adviseren we hoe we stedenbouwkundige ontwikkelingen willen toepassen en hoe we de kwaliteit van het landschap willen verbeteren.

Kwaliteit voor verblijfsruimte

Als de stedelijke verdichting ten koste gaat van de hoeveelheid groen in de openbare ruimte, zorgen we voor een kwaliteitsimpuls van natuur- en recreatieve waarden. Dit houdt in dat als we op een bepaalde plek in de gemeente niet voldoende groen kunnen aanleggen, we op andere plaatsen verbeteringen aanbrengen. Dat doen we daar waar zo veel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten.

Transities landelijk gebied

Zaanstad werkt samen met de provincie Noord-Holland en de MRA verder aan een visie op het landschap en aan plannen om bodemdaling in onze natuurgebieden te verminderen/voorkomen. Daarin nemen we de stikstofaanpak mee en kijken we naar de biodiversiteit. Ook kijken we samen met de Provincie hoe we agrarische grond, duurzaam kunnen gebruiken.  
Zo wil de gemeente de oxidatie van het veen in het landelijk gebied beperken. Dit draagt bij aan een afname van stikstofdeposities en het doel om recreatieve, cultuurhistorische en natuurwaarden te versterken. Daarbij heeft de aanpak in de polder Westzaan voorrang. Samen met de provincie, eigenaren, beheerders en gebruikers starten we met het ontwikkelen van een gebiedsvisie Westzaan.

Voor de Krommenieër Woudpolder brengen we in beeld welke maatregelen en klimaat- en natuurdoelen haalbaar zijn. Het gaat dan over de stukken grond die van de gemeente zijn.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

1.672

87,3 %

Baten

22

100,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46