De buitenruimte is aantrekkelijk ingericht en er zijn goede recreatieve voorzieningen

Bevorderen klimaatadaptatie

Prestatie 5.1.2 Bevorderen klimaatadaptatie

De openbare ruimte wordt zo ingericht dat de effecten van klimaatverandering voldoende kunnen worden opgevangen (zie ook programma 2). De opwarming van de aarde heeft een aantal negatieve effecten op het klimaat. Bij klimaatadaptatie wordt geanticipeed op: hittestress, extreme wateroverlast, droogte en risico op hoog water/stormen. Samen met andere partners worden maatregelen in beeld gebracht die in de periode 2021-2050 tot uitvoering worden gebracht.

Zaanstad wil in 2050 een klimaatbestendige stad zijn. In het eerste Uitvoeringsplan beschrijven we wat we de komende vijf jaar gaan doen. Het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie 2021-2026 werkt langs de volgende vijf sporen:

  • de bestaande stad klimaatbestendig;
  • de nieuwe stad klimaatbestendig;
  • het landschap klimaatbestendig;
  • het stimuleren van klimaatbestendig handelen;
  • de realisatie van koppelkansen.

Activiteiten

De bestaande stad klimaatbestendig

Als we de openbare ruimte opnieuw inrichten, houden we rekening met de klimaatveranderingen. Daarover stelden we voorwaarden op. We zorgen ervoor dat we dat in de praktijk ook effectief toepassen.
De gevolgen voor Zaanstad van extreem weer werken we verder uit. Ook brengen we in het kader van het Systeemoverzicht Stedelijk Water (zie paragraaf 5.3.2.) de kwetsbaarheid van de watersystemen in Zaanstad in beeld.

De nieuwe stad klimaatbestendig

Als we een gebied ontwikkelen, dan houden we rekening met de klimaatveranderingen. Daarvoor stelden we vooraarden op.
We besteden extra aandacht aan het goed toepassen van deze afspraken bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Voor het vergroenen van daken en gevels, maken we een afwegingskader.

Klimaatbestendig handelen stimuleren

Op de aanpak Operatie Steenbreek zetten we ook komend jaar stevig in. Met goede communicatie willen we bewoners en bedrijven informeren over de gevolgen van klimaatverandering en laten zien wat zij hieraan kunnen bijdragen. We stimuleren bewoners om tuinen te vergroenen en geveltuinen aan te leggen. Daarbij kun je denken aan subsidieregelingen voor de aanleg van een waterberging in de tuin en het vergroenen van daken en gevels.

Regionale samenwerking

We gaan door met de regionale samenwerking in Zaanstreek-Waterland als het gaat om klimaatadaptatie. Via de werkregio Noorderkwartier dienen we een aanvraag in voor de Impulsregeling klimaatadaptatie van het Rijk. We zetten dan vooral in op het concreter maken van plannen voor natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij we zodanig bouwen en de omgeving inrichten, dat een bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden.

Koppelkansen

We ontwikkelen beleid voor natuurinclusief bouwen en passen dit toe als we een gebied willen ontwikkelen (zie ook prestatie 5.3.6.).

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

243

12,7 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46