Aantrekkelijke en passende woningvoorraad

Stimuleren nieuwbouw met meer diversiteit en voldoende passende huisvesting voor speficieke doelgroepen

Prestatie 4.2.1 Stimuleren nieuwbouw met meer diversiteit en voldoende passende huisvesting voor specifieke doelgroepen

Zaanstad zorgt bij nieuwbouw voor de juiste randvoorwaarden en inzet op gedifferentieerde woonmilieus. Die maken Zaanstad tot een aantrekkelijke stad met een sterke positie in de regio. Het streven is om tot 2040 tussen de 15.000 - 20.000 woningen toe te voegen en de bouwproductie te verhogen naar gemiddeld 1.000 woningen per jaar. Hiermee wordt invulling gegeven aan de woningbehoefte in Zaanstad. In alle woningsegmenten moeten nieuwe woningen worden gebouwd. Ook het aantal sociale en middeldure huurwoningen moet toenemen: voor iedereen is er plek nodig. Daarbij blijft het uitgangspunt dat we niet gaan bouwen in het groen.

In 2022 wordt ingezet op het verder ‘verharden’ en ‘vergunnen’ van de bouwplannen. Na jaren van voorbereiding planvorming zal de start bouw in 2022 volgens de actuele prognose boven de doelstelling van 1.000 woningen per jaar komen te liggen. Middelen uit de rijksregelingen woningbouwimpuls en het volkshuisvestingsfonds zullen bijdragen aan de verdere versnelling van de uitvoering. Ook de bouwproductie van sociale huurwoningen zal met de start bouw van een aantal grote projecten zoals Bannehoven, Zaanse Helden, Zaankwartier, Houthavenkade, Oostzijderpark een impuls krijgen.

De uitvoering van het woonbeleid krijgt in 2022 zijn vervolg. Door de druk op de woningmarkt zal er blijvende aandacht zijn voor maatregelen die een bijdrage kunnen leveren aan een meer ontspannen woningmarkt. Daarvoor is de gemeente vaak wel afhankelijk van rijksregelgeving die dit mogelijk moet maken. Maar daar waar mogelijk en passend bij de opgave in de stad zullen instrumenten worden ontwikkeld. Samen met de woningcorporaties en de huurders wordt uitvoering gegeven aan de Zaanse samenwerkingsafspraken 2020-2024. Ook in 2022 staat daarbij hoog op de agenda hoe we de bouw van sociale huurwoningen, door deze te prioriteren, kunnen versnellen.

Activiteiten

Uitvoering Zaanse samenwerkingsovereenkomst

Zaanstad geeft samen met de huurders en woningcorporaties uitvoering aan de Zaanse Samenwerkingsovereenkomst 2020-2024. Belangrijkste aandachtspunt vormt de ambitie om de sociale huurwoningvoorraad de komende jaren te laten groeien door de nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Uitvoering geven aan de Uitvoeringsagenda Wonen 2019-2024

Uitvoering regeling kamerverhuur en woningsplitsing en toeristische verhuur. Onderzoek naar de toepassing van en indien gewenst implementatie van nieuwe instrumenten voor de regulering woningmarkt. Voor de wet opkoopbescherming zijn bijvoorbeeld verkennende gesprekken gestart. Uitvoering en evaluatie pilot doorstroming senioren. Verdere uitwerking beleid woonwagens.

Stimuleren woningproductie en passend woonprogramma

Afspraken met woningcorporaties en ontwikkelaars moeten ervoor zorgen dat het woningaanbod optimaal aansluit bij de vraag. Het stimuleren van de doorstroming en de betaalbaarheid van het wonen zal ook in 2022 één van de belangrijkste thema’s zijn.

Regionale samenwerking

De provincie en de gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland zijn in 2021 de regionale woonagenda Zaanstreek-Waterland overeengekomen. De afspraken die hiervan onderdeel zijn komen in 2022 in het eerste jaar van uitvoering. De MRA samenwerking wordt voortgezet maar met een nieuw kabinet zal de rijk-regio samenwerking (woondeal) waarschijnlijk worden herijkt.

Woonruimteverdeling

De uitvoering van de nieuwe systematiek woonruimteverdeling gaat naar verwachting medio 2022 van start. Het gaat om de implementatie van woonruimteverdeling via situatie- en startpunten in plaats van inschrijfduur en het aanpassen van het digitaal loket, de informatievoorziening voor woningzoekenden.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

1.814

33,2 %

Baten

85

5,5 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46