Aantrekkelijke en passende woningvoorraad

Versterken van de kwaliteit en verduurzamen van de bestaande woningvoorraad

Prestatie 4.2.2 Versterken van de kwaliteit en verduurzamen van de bestaande woningvoorraad

Voor een aantrekkelijke en passende woningvoorraad zetten we in op een brede en herkenbare aanpak van particuliere woningverbetering. Bij het verduurzamen van woningen kijken we meteen naar de mogelijkheden voor funderingsherstel en woningaanpassingen die helpen om langer zelfstandig thuis te wonen (zie ook programma 1).

Oudere woningen met een slechte fundering is een probleem in Zaanstad. Er ligt een funderingsopgave van ruim 7.800 particuliere vooroorlogse woningen. Voor ongeveer een derde hiervan is de inschatting dat binnen tien jaar funderingsherstel nodig is. Daar bovenop zijn er nog enkele duizenden corporatiewoningen en naoorlogse particuliere woningen met risico’s vanwege een houten fundering welke tot en met 1970 in grenenhout kan zijn uitgevoerd. De gemeentelijke inzet voor 2022 blijft gericht op veiligheid en het mogelijk maken om te kunnen werken in de openbare ruimte. Het verbeteren van de woonkwaliteit bij een combinatie van gestapelde problemen richt zich meer en meer naar de wens voor betaalbare sloop/nieuwbouw van de eigen woning. Inspanning en innovatie vanuit pilots zal deze aanpak in beweging moeten krijgen. Zaanstad heeft in 2021 een bijdrage toegekend gekregen uit het Volks Huisvesting Fonds ter verbetering van de woningvoorraad en leefbaarheid in Zaandam Oost. Dit heeft effect op de gemeentelijke inzet waarbij het voor de bestaande woningvoorraad veelal gericht zal zijn op de oudere particuliere woningvoorraad rondom de Rosmolenbuurt.

Uit de evaluatie van Q2 2021 komt naar voren dat de meeste doelstellingen uit het plan van aanpak zijn gehaald. Er is nog jaren werk nodig om de oudere woningvoorraad te verbeteren. Gecombineerd met de nieuwe ambities en aangescherpte klimaatopgaven is een bestuursopdracht opgesteld om te komen tot een geactualiseerd plan van aanpak. Indien blijkt dat aanpassing van middelen noodzakelijk is zal dit naar verwachting bij de voorjaarsnota 2022 worden ingediend.

Activiteiten

Informatie en advies aan huiseigenaren

Informeren, adviseren en ondersteunen van eigenaren om te komen tot een zo effectief mogelijke aanpak voor funderingsherstel (financiering, duurzaamheid, levensloopbestendigheid). Speciale aandacht heeft het stimuleren van zelforganisatie van eigenaren en het vormen van een buurtcollectief.

In kaart brengen van funderingsproblematiek

Uitbreiden van het meetboutenbestand en inzetten op innovatie. Stimuleren van funderingsonderzoek om te weten wat de restlevensduur van de fundering van de eigen woning is. Specifieke aandachtsgebieden hierbij zijn de wijken waar in de komende jaren in de openbare ruimte moet worden gewerkt. Eigenaren in deze gebieden worden actief geïnformeerd over de staat van hun woning en indien nodig gestimuleerd om tot herstel over te gaan. Met de woningbouwcorporaties beschikbare informatie over de funderingsproblemen delen zodat deze vroegtijdig tot planvorming en aanpak van hun bezit kunnen overgaan.

Doorontwikkelen en uitbreiding financieel instrumentarium funderingsherstel

Het Landelijke Fonds Funderingsherstel 2.0 geeft voor Zaanstad de mogelijkheid aan de meeste woningeigenaren om een financiering te kunnen krijgen voor funderingsherstel. Van het fonds wordt landelijk gezien te weinig gebruik gemaakt, waardoor het ministerie van BZK zich nu beraad over een alternatief. Zaanstad blijft zelf ook zoeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden van combinaties van funderingsherstel en verduurzaming. Wanneer de opeenstapeling van opgaven groot is (financieel en technisch) kan sloop/nieuwbouw van woningen een overweging zijn. Dit kan alleen in samenwerking met andere partijen. De evaluatie van het nu lopende pilotproject sloop/nieuwbouw, zal t.b.v. 2022 meer inzicht moeten gaan geven aan de feitelijke toepasbaarheid van dit product.

Samenwerking en afspraken met corporaties

De focus in samenwerking met de corporaties ligt verder op het stimuleren van verduurzamen en vroegtijdig herstellen van het corporatiebezit. Vanuit de prestatieafspraken wordt met elkaar gezocht naar een goede balans van vernieuwing en renovatie van het oude corporatie bezit met afweging van alle gemeentelijke ambities en oog voor behoud van cultuurhistorische waarde in de stad.

Stimuleren verduurzaming eigen woning

Informeren en stimuleren van particuliere eigenaren om hun woning te verduurzamen, gericht op energiebesparing en opwekking van duurzame energie (met name isolatie en zonnepanelen). De instrumenten hierbij zijn onder meer collectieve inkoop, financiële arrangementen (subsidie) en voorlichting in Energiecafé ’s (digitaal of fysiek), en voorlichting door duurzaamheidscoaches en energiecoaches.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

3.643

66,8 %

Baten

1.453

94,5 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46