Iedereen voelt zich thuis in Zaanstad

Waarderen van diversiteit en zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt

Prestatie 3.1.1 Waarderen van diversiteit en zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt

Wij staan voor een inclusieve samenleving in Zaanstad, waarin iedereen volwaardig kan meedoen. In Zaanstad leven veel verschillende nationaliteiten met en naast elkaar. Artikel 1 van de grondwet omschrijft ons uitgangspunt: iedereen wordt gelijk behandeld, ongedacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, of elke andere reden. We blijven investeren in een ruimhartige acceptatie van nieuwkomers en in netwerken die nieuwkomers ondersteunen. Van nieuwkomers verwachten wij eigen inzet om te integreren en te participeren.
Iedereen moet volwaardig kunnen meedoen, op allerlei levensgebieden, zoals onderwijs, gezondheidszorg, werk, sport en cultuur. Dit vraagt extra aandacht voor diverse groepen in de stad.

Multicultureel Samenleven richt zich op hoe te komen tot een samenleving met gelijke kansen, waarin iedere inwoner zich gehoord voelt. We willen de inwoners kennen en met ze in verbinding zijn. Zo kunnen we nu en in de toekomst goed en snel reageren op de maatschappelijke ontwikkelingen. Daar spelen tegenstellingen en ontevredenheid een grote rol. Kennen en gekend worden is een factor tot succes.
We investeren in goede relaties met de bewoners en met organisaties die hun achterban vertegenwoordigen. We waarderen positieve maatschappelijke geluiden en initiatieven. Als gemeente is het onze verantwoordelijkheid om mogelijkheden te bieden, mensen respectvol te behandelen en uit te stralen dat iedereen er toe doet en er mag zijn (inclusie). De inwoners zijn namelijk de sleutel tot succes en een belangrijke partner.

Het versterken van tegenstellingen tussen partijen en bevolkingsgroepen (polarisatie) kan leiden tot radicalisering en extremisme. Het omgaan met polarisatie vraagt dan ook om andere kennis van ambtenaren en bestuur. We investeren in het opbouwen van kennis. Specialistische kennis is nodig. Omdat het niet ophoudt bij de gemeentegrens, werken we ook samen met andere gemeentes en maken we deel uit van landelijke netwerken.

Om de juiste voorzieningen en dienstverlening te kunnen bieden, blijven we investeren in cliëntenparticipatie en het vergroten van onze kennis.

Activiteiten

Activiteiten Multicultureel

1.   Het opbouwen van een duurzaam netwerk
a.   Samen zijn wij Zaanstad
Blijvend inhoud geven aan deze bijeenkomst die bestaat uit meerdere multiculturele en religieuze organisaties.
b.   Strategisch/bondgenoten netwerk
Het verbeteren en in stand houden van dit netwerk, dat samen met de politie is opgezet. Het doel is om meer inzicht te krijgen in wat er in de gemeenschap speelt.
c.   App-groep Verbinding
Een relatie opbouwen met als doel het delen van informatie en elkaar snel en makkelijk weten te vinden.
d.   Stichting Samenbindende projecten Zaanstreek
Het officieel maken van het netwerk Samen zijn we Zaanstad in een stichting die een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente is.
e.   Klankbordgroepen voor diverse gemeenschappen
Het organiseren van klankbordgroepen van diverse gemeenschappen. Het doel is dat deze blijvend deel gaan uitmaken van het netwerk Samen zijn wij Zaanstad.
f.   Moedersnetwerk in samenwerking met de politie
Het opzetten van een netwerk van moeders met verschillende achtergronden met kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar. Doel is om informatie uit te wisselen over wat er onder jongeren speelt.

Communicatieve vaardigheden vergroten

a.   Kennisbijeenkomsten voor ambtenaren en professionals
Het opdoen van kennis over de verschillende culturen, die verschillende omgangsvormen kennen. Door middel van trainingen en georganiseerde gesprekken ontwikkelen we multiculturele sensitiviteit.
b.   Een relatiemanager is een belangrijke verbinder tussen ambtenaren, bestuur en het netwerk.

Dialoog voeren over onderwerpen als discriminatie en polarisatie, integratie en inclusie

Ondersteunen van initiatieven gericht op veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI-inwoners
De gemeente Zaanstad heeft een subsidieregeling hiervoor. De initiatieven die hiermee zijn georganiseerd krijgen ondersteuning van actieve partijen in de stad.
De gemeente organiseert ook twee keer per jaar het Zaanse LHBTI+ - netwerkoverleg. De Zaanpride kon door de coronacrisis in 2020 niet doorgaan. In 2021 was op kleine schaal, een succesvolle Zaanpride georganiseerd. In 2022 gaan we ervan uit dat deze geheel volgens plan doorgaat.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

304

10,3 %

Baten

38

40,3 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46