Iedereen voelt zich thuis in Zaanstad

Werken aan open, diverse en kansrijke wijken

Prestatie 3.1.2 Werken aan open, diverse en kansrijke wijken

We willen open, diverse en kansrijke wijken, waarin kinderen kunnen opgroeien met gelijke kansen op een goede toekomst. Waar nodig werken we wijkgericht aan (integrale) opgaven. We continueren de huidige aanpak van het Actieplan Poelenburg en Peldersveld. Tegelijkertijd sturen we op de woningtoewijzing zodat we de eenzijdige bevolkingssamenstelling in de wijken doorbreken. Ook pakken we ondermijnende criminaliteit in het gebied aan.
Bij de huidige verstedelijkingsopgave, bij het programma MAAK.Zaanstad, het maatschappelijke voorzieningenmodel en bij de gebiedsgerichte ontwikkeling, streven we naar de inrichting van open en kansrijke wijken, samen met partners en bewoners.

Pact Poelenburg en Peldersveld
Met de inmiddels 26 partners van het Pact zetten we in op de drie centrale opgaven:

  1. Jeugd,
  2. Participatie en Armoede;
  3. Fijn en Veilig wonen.

Met de schoolbesturen van het Primair Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs en de andere partners in het jeugddomein gaan we met de uitvoeringsplannen voor Jeugd aan de slag. Het uitvoeringsplan Participatie en Armoede gaan we uitvoeren. Voor Fijn Wonen maken de corporaties en de gemeente een visie en een uitvoeringsplan. Ook kijken we hoe we het beste kunnen samenwerken, om snel te kunnen handelen in de gebiedsontwikkeling. We betrekken bewoners bij de uitvoering van de plannen, omdat zij als geen ander weten wat wel en niet werkt.

Maatschappelijke voorzieningen
Maatschappelijke voorzieningen (in de vorm van huisvesting en ruimte voor onderwijs, sport, ontmoeten, zorg, cultuur) zijn belangrijk. Inwoners doen er contacten op en ze dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de stad. Vanaf 2022 werken we met een integraal maatschappelijk voorzieningenplan. Daarin staat welke voorzieningen we de komende jaren nodig hebben en hoe we deze willen financieren. Er wordt rekening gehouden met de groei van het aantal inwoners in de komende jaren.

Activiteiten

Pijler Jeugd van het Pact

Jeugd 12-
Op het gebied van de VVE kijken we hoe toeleiding beter en sneller kan. De VVE-monitor geeft ons meer inzicht in bereik en knelpunten.
De visie op taalontwikkeling voeren we in, zowel bij professionals als bij ouders.
De Verlengde leertijd wordt doorontwikkeld in het basisonderwijs.

Jeugd 12+
De jongerenwinkel ontwikkelt zich door en past het aanbod steeds aan de behoefte van de jongeren aan.
De stichting Studiezalen begeleiden leerlingen in hun school- en persoonlijke ontwikkeling.
Er wordt onderzocht hoe het concept van Aan de Bakgaranties ontwikkeld kan worden, in aansluiting op wat er al is.

Pijler Participatie en armoede van het Pact

In de wijk komt een entree-opleiding van het Regio College. Met het intensief begeleiden van mensen met een bijstandsuitkering gaan we door(Participeren met Perspectief). De ‘fysieke’ taallessen zijn aan het eind van de coronacrisis weer gestart. Daarin werken we samen met de taalaanbieders, De Bron, het wijkteam en de basisscholen. Op meer plaatsen bieden we taal aan.

Pijler Veiligheid van het Pact

Er komen twee uitvoeringsplannen op het gebied van veiligheid. Een voor de thema’s waar gemeente en politie vooral aan zet zijn (verkeersveiligheid, huiselijk geweld, woonfraude, drugshandel op straat, buitenlandse kentekens/dure auto’s). Twee: we zetten samen met het Rijk een integraal interventieteam op. Die richt zich op de zwaardere vormen van ondermijnende criminaliteit (witwassen, vastgoedfraude en uitbuiting). Vooral voor deze wijken en Zaandam Zuid.
Het team woonfraude onder leiding van de veiligheidsregisseur gaat zowel in Zaandam Zuid als in Poelenburg en Peldersveld door met de aanpak van verdachte panden. Met de LSI-aanpak starten we in september.

Pijler Fijn Wonen van het Pact

Onderdeel van de visie op Fijn wonen is de ‘Spaghettiflat’, als het eerste concrete en zichtbare bouwproject. Het nieuwe Huis van de Wijk is hier een onderdeel van met daarin het Sociaal Wijkteam, het jeugdteam, het Centrum Jong en het buurthuis en een bibliotheek. Vooruitlopend hierop komt er al een tijdelijke vestiging van De Bieb in de wijk. Wij zijn nog op zoek naar een geschikte plaats. De visie op wonen is in ontwikkeling en zet in op prettig en veilig wonen. Het toevoegen van woningen en een transformatie naar een divers woningaanbod moet het voor huidige bewoners makkelijker maken een passende woning te vinden in de wijk. Bovendien trekt een gevarieerd aanbod nieuwe bewoners aan. Meer woningen draagt ook bij aan het terugdringen van het woningtekort in Zaanstad en de MRA. Daarnaast is het belangrijk dat de beeldkwaliteit van de wijk omhooggaat en het groen en de inrichting van openbare ruimte aantrekkelijker worden. Betere verbindingen met het centrum en buiten de stad moeten de wijken en bewoners uit een isolement halen.

Stedelijk vernieuwingsprogramma Leefbaarheid en Veiligheid vanuit het Rijk voor Zaandam Oost

De oproep van 15 burgemeesters, onder leiding van Jan Hamming, voor een langjarig integraal stedelijke vernieuwingsprogramma heeft geleid tot een voorbereiding voor een programma Leefbaarheid en Veiligheid bij het Rijk. Voor Zaanstad betekent dat een opschaling van het Pact Poelenburg Peldersveld naar een groter gebied. Het gaat dan om de wijkenn Zaandam Zuid, Rosmolenwijk en de Kogerveldwijk en ook de Achtersluispolder. In dit programma staat dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en dat we de leefbaarheid en veiligheid willen verbeteren.
Zaanstad bereidt zich met de partners van het Pact op een dergelijk programma voor.

Maatschappelijk voorzieningenplan voor heel Zaanstad

Voorbeelden van integraal werken aan goede maatschappelijke voorzieningen in 2022:

  • Gebiedsgewijze advisering voor MAAK-gebieden, zodat we maatschappelijke voorzieningen kunnen opnemen in de gebiedsontwikkeling.
  • Het maken van plannen voor een cultuurzaal en buurthuis op de locatie Durghorst (Krommenie).
  • Huis van de Wijk in Poelenburg, waarin diverse voorzieningen samen komen.
  • Onderwijshuisvesting volgens de nieuwe Integraal Huisvestingsplan. Hierbij houden we rekening met goede spreiding in de wijken, duurzaamheid en dat deze kansen biedt voor iedereen.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

454

15,4 %

Baten

49

51,8 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46