Zaanstad klimaatneutraal in 2030-2040 en circulair in 2050

Transitie naar een circulaire economie

Prestatie 2.3.2 Transitie naar een circulaire economie

Als snelgroeiende stad wil Zaanstad in 2050 volledig circulair zijn. Daarvoor is een grote omslag nodig. In de huidige economie, worden grondstoffen geconsumeerd, tot producten verwerkt en weggegooid. Dit is niet langer houdbaar en wenselijk. Tegelijkertijd biedt de overgang naar een circulaire economie kansen voor Zaanstad, op het gebied van innovatie, werkgelegenheid, gezondheid en reductie van CO2-uitstoot.

Met de ontwikkeling naar een circulaire stad, een stad waarin we grondstoffen opnieuw gebruiken, gaan verduurzaming, een lokale economie en toekomstbestendige bedrijvigheid hand in hand. Zaanstad neemt in Nederland het voortouw in het sluiten van textielketens. Bovendien is het circulair inkopen door de overheid belangrijk voor de circulaire economie. We gaan in 2022 steeds meer inkoop circulair doen. We ondersteunen verschillende proeven met bouwen. Dat doen we samen met corporaties en marktpartijen. In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) delen wij deze kennis en ervaringen. Zo kunnen wij invulling geven aan diverse regionale afspraken, zoals de Green Deal Zorg. De Green Deal Zorg is erop gericht, om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030. Andere doelen zijn geen medicijnresten in het afvalwater en zorgen voor een gezonde leefomgeving en een schoon milieu. De Green Deal Circulaire Denim heeft als doel om samen te gaan werken met de koplopers in de markt. om in de gehele waardeketen de kringloop te sluiten en daarmee de benodigde verduurzaming van de denim keten te realiseren. Ook zijn Green Deals in voorbereiding in de Metropoolregio Amsterdam over houtbouw en duurzaam textiel. Daarnaast zijn daar afspraken gemaakt over hergebruik van plastics.

Activiteiten

Actualisatie uitvoeringslijnen circulaire economie

We werken de uitvoeringslijnen van het programma Circulaire Economie bij.

Circulariteit in bouw / gebiedsontwikkeling

Circulair bouwen wordt belangrijker. We zorgen dat dit in gemeentelijke projecten aan de orde komt. In 2022 doen we 1 of 2 proeven in elk MAAK-gebied. Ook geven we de houtbouwambitie verder vorm. Daarnaast speelt kennisontwikkeling en kennisdeling circulair bouwen in communicatie en de eigen organisatie een belangrijke rol.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

589

35,3 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46