Zaanstad klimaatneutraal in 2030-2040 en circulair in 2050

Transitie naar een CO2-neutrale samenleving

Prestatie 2.3.1 Transitie naar een CO2-neutrale samenleving

De missie van Zaanstad is om de gehele gemeente uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te maken. Klimaatneutraal betekent dan: alle activiteiten tezamen genomen hebben geen impact op het klimaat. Daarbij ligt focus op het reduceren van de CO2-uitstoot door energiegebruik. Zaanstad gaat uit van de kracht van de samenleving. De gemeente voert regie door mensen bij elkaar te brengen, kennis te leveren en mee te denken over externe financiering van acties die door andere partijen worden uitgevoerd.

Na de realisatie van de in 2021 vastgestelde beleidskaders Regionale Energiestrategie 1.0 en Transitievisie Warmte, ligt in 2022 de nadruk op de energietransitie (de overgang naar duurzame energiebronnen). Zaanstad moet van het aardgas af. Hiervoor gaan we voor elke wijk een plan maken. We gaan het opwekken van wind- en zonne- energie faciliteren en lokaal eigenaarschap vormgeven. Ook de elektriciteitsinfrastructuur heeft onze aandacht.

In het vervolgproces van het Klimaatakkoord pakken we initiatieven van en met de stad en de Zaanse industrie op. We kijken hoe we die verder kunnen ontwikkelen of hoe we ondersteuning kunnen bieden. Ook kijken we hoe we in Zaanstad het energie verbruik kunnen verminderen. Daarover gaan we in gesprek met onze inwoners. Het minder gebruiken van energie geldt ook voor onze eigen organisatie. Dat doen we bijvoorbeeld door te zorgen voor duurzame schoolgebouwen.

Activiteiten

Strategie grootschalige bronnen

Om aan de behoefte voor warmte uit duurzame bronnen te voldoen, onderzoeken we mogelijke bronnen zoals geothermie, aquathermie, en voor kleinschaliger verbruik riothermie. Waar mogelijk doen we proefprojecten en kijken we, hoe we dat op grote schaal zouden kunnen invoeren. Voor het opwekken van duurzame elektriciteit, gaan we met de in de door de RES1.0 aangewezen zoekgebieden voor wind- en zonne-energie aan de slag. Dat doen we samen met onder andere inwoners, bedrijven en instellingen.

Woningen aardgasvrij

Om te zorgen dat de eigenaren van de bestaande woningen minder energie gaan gebruiken en over kunnen stappen naar duurzame energie gaan we door met het stimuleren van isolatie en energiebesparende maatregelen. We brengen ook per wijk in beeld, welke technologische oplossingen en warmtebronnen we kunnen inzetten. We ontwikkelen in 2022 voor in ieder geval twee wijken hiervoor een plan voor de omzetting van de Transitievisie Warmte.

Elektriciteitsinfrastructuur verbeteren

De vraag naar en het aanbod van elektriciteit verandert de komende jaren. Zo gaan onder andere meer bedrijven gebruik maken van elektriciteit, neemt elektrische mobiliteit toe, en bouwen we meer huizen. De huidige infrastructuur staat hiermee voor een grote uitdaging. Nu al zijn er knelpunten en het risico bestaat dat de ontwikkeling en verduurzaming van de stad stagneert. Samen met de netwerkbeheerder, de bedrijven en andere partners en samenwerkingsverbanden (NZKG, MRA Smart Energy Systems) brengen we deze risico’s in beeld en werken we aan korte- en lange termijn oplossingen.

Duurzame Gemeente

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om duurzaamheid bij inwoners te promoten.
Onder ‘het goede voorbeeld geven’ valt ook het zorgen dat gemeentelijke organisatie hiermee rekening houdt bij het maken van plannen. Denk daar bij aan investeringen die gedaan worden en de besluitvorming hierover. Hier zetten we ook in op een verdere verduurzaming van de gemeente en het in de gaten houden van de resultaten, en certificering van de gemeente in de CO2-prestatieladder.

Energiearmoede

Voor veel inwoners van de stad is de energierekening een (te) grote uitgave en zijn investeringen in verduurzaming van de woning niet mogelijk. Een integrale aanpak van energiearmoede vanuit de opgave kansengelijkheid en duurzaamheid wordt ontwikkeld, waarbij geen nieuw beleid of nieuwe instrumenten ingezet worden maar bestaande activiteiten meer gericht worden op de mogelijkheid om aan de twee opgaven gelijktijdig een bijdrage te leveren.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

1.081

64,7 %

Baten

25

100,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46