Inwoners leven en wonen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis, met ondersteuning daar waar nodig

Specialistische ondersteuning wanneer nodig

Prestatie 1.2.2 Specialistische ondersteuning wanneer nodig

De gemeente zorgt ervoor dat gespecialiseerde ondersteuning op maat beschikbaar is voor die inwoners voor wie ondersteuning door het eigen netwerk (buren, vrijwilligers, familie) of het sociale wijkteam ontoereikend is. Het gaat om arrangementen die kunnen bestaan uit elementen van individuele begeleiding, dagbesteding, hulp bij het huishouden en beschermd wonen. Maar ook om hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of traplift. Met deze arrangementen kan iedereen zo goed mogelijk meedoen en zo zelfstandig mogelijk wonen. De specialistische ondersteuning wordt ingeschakeld door het Sociaal Wijkteam.

Het bijsturen van de uitgaven voor de Wmo is belangrijk. Het nieuwe regeerakkoord moet duidelijkheid geven welk beleid het nieuwe kabinet gaat voeren rond de Wmo. Vooral als het gaat om het abonnementstarief en/of de mogelijkheid om het inkomen van bewoners mee te wegen bij het toekennen van ondersteuning. Ook volgen wij het landelijk beleid over de aanpassing van de Wmo, die gericht is op het beter verankeren van mogelijkheden voor resultaatgericht werken. Zodra de landelijke koers voor de Wmo duidelijk is, komt er meer zicht op hoeveel en hoe snel we moeten besparen. Tot die tijd werken we aan besparingsmaatregelen, waarbij we rekening houden met de huidige afspraken.

We hebben sinds 1 juli 2021 nieuwe contracten met de zorgaanbieders van Beschermd Wonen en Opvang Jongvolwassenen Dak- en Thuislozen. Voor deze doelgroepen werken we aan passende plaatsing en doorstroom naar lichtere zorg, als dat mogelijk is.

Activiteiten

Samenwerking tweedelijnszorg

We verstevigen de samenwerking met tweedelijnsaanbieders. Hierbij richten we ons op betere samenwerking rondom de doelen en resultaten in het ondersteuningsplan en op mogelijkheden om met behoud van de juiste ondersteuning de kosten te beheersen. We maken gebruik van de ervaringen met alternatieve vormen van ondersteuning die gedurende COVID zijn ingezet. Door de verbinding tussen de Sociale Wijkteams en de tweedelijnsaanbieders te versterken, sturen we op het afschalen van zorg waar mogelijk, met behoud van passende zorg.

Beschermd Wonen/Opvang Jongvolwassen Dak- en Thuislozen

Met onze partners werken we aan verbeterde instroom, doorstroom en uitstroom. Het doel is de juiste zorg te leveren waar nodig en zorg af te bouwen waar mogelijk. Zo werken we in 2022 de acceptatieplicht uit, stellen we een observatieperiode in en is een Houvast Beschermd Wonen opgesteld. Deze gaan we de komende jaren evalueren. Een evaluatie van de Instroomtafel BW moet er ook voor zorgen dat we de knelpunten in de uitvoering in 2022 verder kunnen aanpakken.

Crisiskaart ggz

De crisiskaart ggz, die in samenwerking met RCO de Hoofdzaak is ontwikkeld, is als eis meegenomen in de aanbesteding Beschermd Wonen. In 2022 wordt de crisiskaart hiermee deel van de reguliere werkwijze. De ervaringen delen we ook met andere gemeenten in Zaanstreek-Waterland.

Doelgroepenvervoer

In 2022 wordt het doelgroepenvervoer opnieuw aanbesteed. Onder doelgroepenvervoer valt het AOV (aanvullend openbaar vervoer), CVV (collectief vraagafhankelijk vervoer) en het leerlingenvervoer. Bij de aanbesteding houden we rekening met doelen als duurzaamheid en social return. Via gesprekken met de klankbordgroepen AOV en leerlingenvervoer nemen we mee wat voor hen belangrijk is. De juiste balans tussen prijs en kwaliteit is heel belangrijk. Vanwege de besparingsopgave bij de Wmo verkennen we bij het AOV mogelijkheden om een maximum op het gebruik te stellen, en/of het tarief te verhogen door deze gelijk te trekken aan het openbaar vervoer.

Activeringscoach

Zaanstad onderzoekt de mogelijkheden om activeringscoaches in te zetten bij hulp in het huishouden. De coach bezoekt mensen thuis, helpt ze nieuwe vaardigheden op te doen en stimuleert daarmee zelfredzaamheid. In 2022 maakt dit deel uit van de reguliere werkwijze.

Mantelzorg

We evalueren de stappen die in 2021 zijn gezet met het actieplan mantelzorg en kijken wat nodig is voor het vervolg. De kwartiermaker mantelzorg monitort de voortgang van de doorontwikkeling en jaagt aan waar nodig. Met de gemeenten uit Zaanstreek-Waterland realiseren we (in samenwerking met Zorgcirkel en Zilveren Kruis) de pilot voor een respijthuis in de regio, gericht op de ondersteuning van mantelzorgers. Eind 2022 evalueren we deze pilot.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

52.204

55,5 %

Baten

1.874

74,6 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46