Inwoners leven en wonen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis, met ondersteuning daar waar nodig

Versterken van de eigen kracht van inwoners en buurtkracht

Prestatie 1.2.1 Versterken van de eigen kracht van inwoners en buurtkracht

Sociaal Wijkteams bouwen aan een netwerk in de wijk zodat met een preventief aanbod en passende ondersteuning waar mogelijk dure zorg kan worden voorkomen. De leefomgeving van de inwoner staat centraal en die krijgt maatwerk geleverd. Hierbij heeft de gemeente niet alleen oog voor de mensen met een hulpvraag, maar ook voor de inspanningen van mantelzorgers en vrijwilligers. De gemeente stimuleert initiatieven van inwoners en organisaties die bijdragen aan de vitaliteit, gezondheid en leefbaarheid van een wijk.

Onze aanpak is erop gericht om inwoners van Zaanstad goed en tijdig hulp te bieden. Door dat zo vroeg mogelijk te doen, zorgen we dat de inwoner zichzelf beter kan redden. Zo voorkomen we dat problemen verergeren (en dure tweedelijns zorg nodig wordt). Door te sturen op resultaten zorgen we voor passende zorg en voorkomen we overcare. Deze aanpak past binnen het bredere kader van werken aan de strategische opgaven kansengelijkheid en gezondheid. Dat geldt ook voor de andere prestaties in dit begrotingsprogramma. De Maatschappelijke visie die in 2021 is opgesteld, geeft daar ook verder richting aan.

De Sociale Wijkteams spelen hierin een belangrijke rol. We borgen de eerder gezette stappen om met de teams de keten lokaal te verbeteren (GGZ in de Wijk, de Huiskamers) en ontwikkelen deze verder door. Als gevolg van de uitbraak van Corona is de druk op de teams toegenomen en waren er minder mogelijkheden voor het inzetten van laagdrempelige voorzieningen en vrijwilligershulp. Het weer opstarten en stevig neerzetten van deze ondersteuning is hard nodig en verdient prioriteit. Vandaaruit kan de uitbreiding van de dienstverlening vorm worden gegeven.

Activiteiten

Sociale Wijkteams

In 2022 gaan we door met de in 2020-2021 ontwikkelde aanpak waarbij we deskundigheid aan de wijkteams toevoegen (bijvoorbeeld GGZ). Zo brengen we problemen vroeg in kaart en kunnen we direct en gericht handelen bij een vermoeden van ernstige of toenemende ggz-problematiek.

Inloop GGZ

In samenwerking met de Sociale Wijkteams, RCO de Hoofdzaak en Parnassia realiseerden we op vier plekken in Zaanstad inloop GGZ (de Huiskamer). Met de inloop blijven we werken volgens de uitgangspunten van de herstelgerichte aanpak. Deze inzet is preventief en draagt bij aan het optimaal gebruiken van eigen mogelijkheden en het eigen netwerk. Hierdoor is er een grotere kans op een lange termijnoplossing voor de inwoner.

Pilot individuele begeleiding

De pilot Individuele begeleiding breiden we uit naar alle wijken. Dat doen we samen met de Sociale Wijkteams en tweedelijnsaanbieders. Bewoners krijgen direct begeleiding van het Sociaal Wijkteam. Zij hoeven geen proces van indicatiestelling te doorlopen. Deze werkwijze helpt onze inwoners snel hulp te krijgen, en draagt bij aan kostenbesparing en de beweging van de tweede lijn naar de nulde lijn.  

Scootmobielpools

We evalueren de scootmobielpools in 2021/2022. We verbeteren het proces voor innemen, stalling en beheer van de pools. We borgen dit binnen de gemeente en bij partners. Doel hiervan is dat gebruikers voor incidenteel gebruik beroep kunnen doen op de algemene voorziening. Zij hebben dan geen maatwerkvoorziening scootmobiel nodig.

Strategische agenda ouder worden

Zaanstad werkt samen met partners in het stedelijk aanjaagteam aan de prioriteiten van de strategische agenda ouder worden. De agenda is gericht op de ondersteuning van ouderen, om langer en prettig zelfstandig te blijven wonen. We werken aan het uitbreiden van passende woonvormen voor senioren en het stimuleren van de doorstroming van senioren. Dat doen we in samenwerking met corporaties en regiogemeenten. De woonadviseurs adviseren senioren over kleine technische verbeterpunten om comfort en veiligheid te bevorderen in het eigen huis.

Voor het doorontwikkelen van de zorg en de ondersteuning voor senioren, leggen we verbinding met het traject rond de Regiovisie ouderenzorg Zaanstreek/Waterland. In deze visie werken zorgaanbieders, ziekenhuis, huisartsen en zorgkantoor/ zorgverzekeraar, gemeenten en vertegenwoordigers samen om het aanbod van ouderenzorg af te stemmen op de behoefte. Dit gebeurt in het kader van het landelijke programma ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Ook hier heeft digitalisering, in de vorm van communicatie tussen zorgaanbieders onderling, de aandacht. We evalueren de resultaten die in 2021 zijn behaald. In overleg met de partners bepalen we de prioriteiten voor 2022. We verwachten dat de prioriteiten voor 2021 rondom (Eén tegen) eenzaamheid en het ondersteunen van ouderen bij digitalisering in 2022 worden voortgezet.

Collectieve aanpassingen wooncomplexen

In 2022 gaan we door met het gesubsidieerde pilotproject ‘collectieve aanpassingen wooncomplexen’. Dit project richt zich op de toegankelijkheid van woongebouwen waar veel ouderen wonen en die gunstig liggen ten opzichte van voorzieningen. Hiermee bevorderen we niet alleen doorstroom, maar betalen we gezamenlijk met corporaties de aanpassingen. De corporaties beheren de aanpassingen. In 2022 doen we een subsidievoorstel om door te kunnen gaan met het project.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

28.621

30,4 %

Baten

623

24,8 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46