Optimale ontwikkeling voor kinderen en jongeren

Passende ondersteuning waar nodig voor ouders en jeugdigen

Prestatie 1.1.3 Passende ondersteuning waar nodig voor ouders en jeugdigen

Professionals van Centra Jong, stedelijk Jeugdteam en Sociaal Wijkteams ondersteunen ouders, kinderen en jongeren bij het omgaan met opvoedings- gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zo licht als mogelijk is. Als die ondersteuning niet toereikend is en intensieve of specialistische zorg nodig blijkt, wordt die hulp geleverd. Hiertoe hebben gemeenten en zorgaanbieders samen een nieuwe werkwijze ontwikkeld. Centraal staat dan de integrale gezinsaanpak; de ouders houden de regie, gezamenlijk sturen ouders en professional op resultaat en er is voldoende aandacht voor de kosten. Het ‘perspectiefplan’ is het instrument waarin het principe van één gezin, één plan, één regisseur wordt geborgd. We verbeteren de manier waarop de professionals van Centra Jong, Jeugdteams en Sociaal Wijkteams met elkaar samenwerken rond complexe gezinsproblemen.  

Stichting Jeugdteam Zaanstad gaat op 1 januari 2022 van start. Samen met ketenpartners werkt de stichting aan de doorontwikkeling van de jeugdhulp in Zaanstad. Dat doen ze door passende hulpverlening dicht bij huis te bieden, beter te sturen op de specialistische jeugdhulp en samen te werken op de plekken waar de jeugd en hun ouders komen.

Met ingang van 1 januari 2022 gaan de nieuwe regionale contracten voor de gespecialiseerde jeugdhulp in. We bouwen verder op de eerder gemaakte contractafspraken en voeren een aantal verbeteringen door. Voorbeelden van deze verbeteringen zijn:
•   een goede verbinding met het lokale Jeugdteam;
•   een verbetering van de kwaliteit van dienstverlening door strakkere werkafspraken;
•   vereenvoudiging van de administratie;
•   betere voorwaarden in de samenwerking met de jeugdhulporganisaties.

In 2022 kunnen we starten met het versterken van het toezicht op de rechtmatigheid en kwaliteit Wmo en Jeugd vanwege de benodigde eenmalig investering.

Activiteiten

Opbouw Stichting Jeugdteam

Met de vorming van de stichting per 1 januari 2022 zetten we in op een organisatie die stevig kan acteren richting de gespecialiseerde jeugdhulp. Het moet ook een belangrijke samenwerkingspartner zijn voor relevante partners in de wijk. De gemeente heeft hiermee meer mogelijkheden om te sturen. We hebben niet meer te maken met nieuwe aanbestedingen en verschillende aanbieders. Daarmee behouden we deskundigheid, opgebouwde netwerken en medewerkers. Door dit zo te organiseren, is de gemeente beter in staat om de regierol in te vullen, de transformatie beter vorm te geven en grip te krijgen op de oplopende kosten binnen de jeugdhulp.

Extra middelen jeugdhulp en maatregelen

Voor 2022 heeft het rijk extra middelen toegezegd. We volgen waar mogelijk de aanbevelingen van de arbitragecommissie. Gezien de financiële situatie van Zaanstad kunnen we de middelen maar zeer beperkt inzetten voor het nemen van nieuwe maatregelen. Dat neemt niet weg dat we doorgaan met de bestaande maatregelen. Dat doen we om een verschuiving van specialistische hulp naar minder zware en overwegend ambulante hulp te realiseren.
De inzet van de extra middelen moet deze beweging ondersteunen en de kwaliteit bevorderen. We willen daarom investeren in de samenwerking met het onderwijs, de nieuwe stichting Jeugdteam, de huisarts via de praktijkondersteuner en de specialistische aanbieders via een gezamenlijke ontwikkelagenda. Daarmee is het niet mogelijk de wachtlijsten versneld terug te brengen en de jeugdbeschermingsketen te verbeteren. Ook zullen we de groei in uitgaven niet kunnen stoppen. Daarom wordt, indien er extra AEF middelen beschikbaar worden gesteld, aanvullend op de 75% die nu is opgenomen, eerst bekeken welk deel hiervan nodig is voor het nemen van aanvullende maatregelen jeugd.

Gespecialiseerde jeugdhulp

In de nieuwe contracten die in 2022 ingaan, zijn de afspraken over de in-, door- en uitstroom aangescherpt. Met de contracten zorgen we ervoor dat de juiste hulp tijdig start en ook eindigt. We gaan met minder aanbieders werken. Ook verminderen we de administratieve lasten voor de aanbieders. Zo kunnen onze partners meer tijd en geld besteden aan waar het om gaat: het bieden van passende zorg, voor kinderen die dat nodig hebben.
In de aanbesteding van de specialistische hulp is afgesproken dat gemeenten en aanbieders samen een ontwikkelagenda maken op een aantal thema’s. Dit zijn thema’s als leren en ontwikkelen, bevorderen door- en uitstroom, versterken van regie, versterken van ketenafspraken en vaste tarieven voor verblijf. De ontwikkeltafel heeft als doel om de transformatie van het stelsel verder vorm te geven.

Jeugdigen in verblijf

De regio Zaanstreek-Waterland is aangesloten bij het bovenregionale plan ‘Een thuis voor Noordje’. Het doel van dit plan is om kleinschalige verblijfsplaatsen in een open setting te realiseren, en minder jongeren te plaatsen in een gesloten setting. De aanbieders van deze plekken hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zij zijn vanaf 2022 verplicht om alle jongeren, dus ook de jongeren met complexe problematiek, snel een passende plaats te bieden.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

49.001

74,2 %

Baten

212

1,8 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46