Optimale ontwikkeling voor kinderen en jongeren

Gezond en veilig opgroeien

Prestatie 1.1.2 Gezond en veilig opgroeien

We willen steeds beter kunnen voorkomen dat kleine problemen en risicovolle en onveilige gezinssituaties uitgroeien tot grotere problemen, waarbij professionele hulp noodzakelijk wordt. Door dicht op de leefomgeving van jeugdigen en ouders te werken, maken we het hen makkelijker om gezonde en positieve keuzes te maken. Professionals werken goed met ouders en met elkaar samen in de wijk. We bevorderen betrokkenheid van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen bij de ondersteuning van ouders en jeugdigen.

Het Jeugdteam is vanaf 2022 georganiseerd via de stichting Jeugdteam. Samenwerken met het onderwijs, de Sociale Wijkteams, Centrum Jong, gecertificeerde instellingen (GI’s), specialistische jeugdhulp, huisartsen en andere relevante partners in de wijk is cruciaal om jongeren gezond en veilig op te laten groeien. Op deze manier krijgt Zaanstad een sluitende keten van lichte ondersteuning tot zware zorg.  

Met de extra middelen voor jeugd moet de versterking van de keten vorm gegeven worden. Met de middelen zijn opdrachten meegegeven. Deze opdrachten zijn gebaseerd op landelijk onderzoek naar welke interventies aantoonbaar goede zorg en kostenreductie opleveren. Gemeenten hebben zich gecommitteerd aan de invulling van deze set aan maatregelen, waarvoor investeringen noodzakelijk zijn. Gezien de beperkte financiële ruimte van Zaanstad, is het niet mogelijk deze set maatregelen in te voeren. De kostenreductie zal niet realiseerbaar zijn en de groei in de uitgaven zal de komende jaren nog doorzetten. Daarom wordt, indien er extra AEF middelen beschikbaar worden gesteld, aanvullend op de 75% die nu is opgenomen, eerst bekeken welk deel hiervan nodig is voor het nemen van aanvullende maatregelen jeugd.

Activiteiten

Opstellen gezamenlijke agenda Jong zijn in Zaanstad en beleidskader Jeugd

Op basis van het beleidskader Jeugd maken we in 2022 een gezamenlijke agenda Jong. Hierin staan gelijke kansen voor kinderen en jongeren centraal.

Samenwerken Jeugdteam en onderwijs

Veel scholen werken nu samen met het Jeugdteam. In het schooljaar 2021/2022 willen we deze samenwerking verbeteren en ook verder uitbouwen met andere partners (zoals het Sociaal Wijkteam, Centrum Jong, etc.). Dit is één van de taken voor de stichting Jeugdteam, die op 1 januari 2022 start.

Inzet conflict scheidingen

Steeds meer zorg- en ondersteuningsvragen van jeugdigen komen door ruzies tussen gescheiden ouders of ouders die in scheiding liggen. We ondersteunen en stimuleren de samenwerking op dit thema. We werken hierin samen met de Sociale Wijkteams, het Jeugdteam, de GI’s en Veilig Thuis. We zorgen ook dat de hulp die we kunnen bieden beter bekend is bij ouders en professionals. Ook ontwikkelen we waar nodig extra hulp voor kinderen en/of hun scheidende ouders.

Kansrijke Start

Zaanstad gaat door met het programma Kansrijke Start, met 3 deelgebieden: voor-, tijdens- en na de zwangerschap. Door een 4-jarige subsidie maken we ons in 2022 sterk voor het voorkomen van ongewenste, ongeplande zwangerschappen.

Centrale zorgverleners

Centrale zorgverleners helpen (vanuit JOGG-Zaanstad, GGD-ZW) elk jaar ruim 200 gezinnen. Deze jeugdverpleegkundigen en pedagogen pakken overgewicht bij jongeren aan. Ook met andere signalen die zij krijgen, die in een gezin spelen en van invloed zijn op de gezondheid van jongeren (bijvoorbeeld roken), gaan ze aan de slag. Door corona is de noodzaak van deze aanpak extra belicht. We onderzoeken mogelijkheden om deze aanpak na 2022 structureel te maken.

Vernieuwde aanpak Jongerenwerk

We ronden in 2022 de uitvoering van de nieuwe aanpak jongerenwerk af. De Hub voor jongeren in Zaanstad Noord is een begrip. Voor Zaanstad Midden en Zuid werken we aan een Hub voor jongeren. Daarin werken we samen met verschillende partijen. Hierbij houden we rekening met het dagritme van de jongeren en hun gezinnen, gericht op preventie, door aan te sluiten op het ritme van de dag van jongeren volgens het 3x8 model (8 uur slaap, 8 uur school of werk, 8 uur vrije tijd). De opdrachten aan de verschillende partijen die werken met jongeren zijn opnieuw bepaald. Dat is gedaan om goede hulp aan jongeren en hun gezinnen te bieden. De stedelijke vliegende brigade jongerenwerk is er om flexibel in te zetten rond crises en incidenten. Ook is het de verbinding tussen het jongerenwerk en de verschillende onderwijsinstellingen in Zaanstad. Deze brigade bestaat om te voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad komen. Deze aanpak hangt samen met alle overige inzet op Jeugd & Veiligheid, zoals Back on Track en de persoonsgerichte Aanpak Risicojongeren. Door slimme verbindingen met participatie, werk, economie en onderwijs zorgen wij dat jongeren in Zaanstad makkelijk vinden wat ze zoeken.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

317

0,5 %

Baten

8

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46