Toezicht houden op de naleving van regels en het terugdringen van overtredingen

Aanpak criminaliteit en overlast (integraal Veiligheidsplan)

Prestatie 6.2.2 Aanpak criminaliteit en overlast (Integraal Veiligheidsplan)

Inwoners van Zaanstad moeten veilig kunnen wonen, werken, recreëren en leren in de gemeente. Elke vier jaar vindt een analyse plaats van de veiligheid. Op basis daarvan stelt de gemeente een beleidsplan en jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast. Op basis van de Veiligheidsanalyse is in 2018 het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 (IVP) vastgesteld. De gemeente ziet als regisseur toe op een goede uitvoering van het IVP in samenwerking met partners.

Woninginbraken, straatroven en overvallen maken grote indruk op slachtoffers en hun omgeving. Daarom staat de aanpak van deze High Impact Crimes hoog op de agenda. De aanpak bestaat uit zowel maatregelen om het aan te pakken (repressief) als om te voorkomen (preventief).

Zaanstad wil voorkomen dat kwetsbare en overlast gevende jongeren in korte tijd afglijden van herrieschopper naar crimineel. Daarom ontwikkelden we twee persoonsgerichte aanpakken voor deze groepen jongeren: de Aanpak Risicojongeren en de Aanpak 075.

De Aanpak Risicojongeren richt zich op jongeren die opgroeien in moeilijke omstandigheden en/of in een omgeving waar criminaliteit een aantrekkelijk alternatief lijkt. Zorg- en veiligheidspartners trekken samen op om deze jongeren meer kans te bieden. Dat doen we door zo vroeg mogelijk de juiste hulp te beiden. Als dat nodig is, gebeurt dat met drang en dwang om erger te voorkomen. Dit doen we zowel op straat als binnen de gezinnen.
De Aanpak 075 is bedoeld voor jongeren die voldoen aan de in de aanpak genoemde voorwaarden. Zij moeten onder ander minimaal één High Impact Crime hebben gepleegd en daarvoor zijn veroordeeld. Sinds de start van de Aanpak 075 blijkt dat de inmiddels vijfentwintig 075-jongeren, een zwaardere categorie jongeren is dan overlastgevers en jongeren die risico lopen op afglijden naar criminaliteit.

Het aantal incidenten met verwarde personen op straat lijkt de laatste jaren te stijgen. Veel personen met ‘onbegrepen gedrag’ hebben psychiatrische problemen, een beperking (verstandelijk beperkt, dementie) en/of problemen. Die problemen kunnen bijvoorbeeld verslaving, schulden, dakloosheid of illegaliteit zijn. Personen met onbegrepen gedrag kunnen een (acuut) gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving. Door een effectieve aanpak proberen we dit zo veel mogelijk te voorkomen. (zie ook programma 1, doel 2).

Cybercriminaliteit groeit sterk. Slachtoffers zijn onder andere ondernemers, inwoners en overheden zelf. Inmiddels ontstaat steeds meer kennis over hoe deze slachtoffers zich kunnen beschermen. We onderzoeken hoe de gemeente hierin een rol kan spelen.

Activiteiten

Vergroten burgerbetrokkenheid

We maken gebruik van de buurtpreventieteams om bewoners bewust te maken van verdachte situaties. De mediakanalen van de gemeente zetten we in, om mensen voor te lichten over het nemen van maatregelen om high impact crimes te voorkomen. Daarnaast organiseren we de nazorg voor ondernemers die slachtoffer zijn geworden van een overval.

Aanpak 075

In de Aanpak 075 zitten op dit moment 25 jongeren (tussen 14 en 24 jaar). De maximale capaciteit van een 075-regisseur is 15 casussen. Dit is gebaseerd op de ervaring van twee jaar Aanpak 075, waarbij je er in pijler 3 met jongere broertjes en zusjes extra casussen bij krijgt. Met twee 075-regisseurs betekent dit een maximale caseload van 30 jongeren die tegelijkertijd in de Aanpak 075 kunnen zitten. We zitten nu in het tweede jaar van het wetenschappelijk onderzoek van Professor Ido Weijers. Hij doet in opdracht van de gemeente Zaanstad onderzoek naar de 075 Aanpak. De coronacrisis levert vertraging in dit onderzoek op. Mochten uit het onderzoek signalen/opbrengsten komen, waar we wat mee moeten in 2021, dan gaan we daarmee aan de slag.

Aanpak risicojongeren (groep die voor de 075-aanpak zit)

We volgen bijna dezelfde werkwijze bij de aanpak van zogenaamde ‘risicojongeren’. Het gaat om jongeren die niet crimineel zijn, maar waar wel ernstige zorgen over bestaan bij de ketenpartners. Die zorgen zijn er omdat zij bijvoorbeeld betrokken waren zijn bij orde verstoringen (zoals vechtpartijen) of wapens op zak hadden. Door een samenwerking tussen zorg- en veiligheidspartners stellen we voor hen verbeterplannen op. We kunnen bijvoorbeeld een last onder dwangsom of gebiedsverbod opleggen. Maar we willen de aandacht leggen op het bieden van kansen. Dat doen we bijvoorbeeld door de jongeren aan een coach te koppelen.

Back on track en Be on track

Back on track is een aanpak tegen ondermijnende jeugdcriminaliteit. Onderdeel hiervan vormt de campagne Be on Track. Deze laatste campagne richt zich rechtstreeks tot de jongeren uit Zaanstad. Deze campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Het doel van de campagne is om van jongeren te horen welke dromen zij hebben voor hun wijk. en deze ook als het mogelijk is te realiseren. Daarbij zetten we in op het ontwikkelen van talent. Zo willen we zorgen dat jongeren op het rechte pad blijven.

Personen met verward gedrag

Een groot deel van inwoners met verward gedrag veroorzaakt geen overlast of gevaar. Het gebeurt echter ook dat inwoners met verward gedrag overlast veroorzaken, geen zorg willen hebben en soms zelfs misdaden plegen. Het kan zijn dat hun gedrag gevaar voor henzelf of anderen oplevert. Het gaat dan vaak om inwoners met veel uiteenlopende problemen, waarbij verschillende en vaak wisselende zorg- en veiligheidspartners betrokken zijn; zogenaamde complexe casuïstiek. Om maatwerk te bieden werkt het domein Veiligheid samen met onder andere de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD-en), Zorg- en Veiligheidshuizen en de Sociale Wijkteams. Samen werken we aan het beschermen van verwarde personen tegen zichzelf, het aanpakken van overlast en zorgen voor de veiligheid van de samenleving.

Cybercrime

Cybercrime is een relatief nieuwe vorm van criminaliteit en neemt nog steeds toe. Het is namelijk makkelijk eenvoudig om te doen en daarnaast zijn inwoners steeds actiever op het internet. Samen met partners, zoals de politie en Noord Holland – Samen Veilig, willen we dit voorkomen. We spelen een rol in het voorlichten van bewoners/ondernemers. Zo geven we tips en sluiten aan bij regionale projecten.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

1.462

15,1 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46