Iedereen kan bijdragen aan krachtige wijken en een dynamische stad

Stimuleren en waarderen van maatschappelijk initiatief

Prestatie 3.2.2 Stimuleren en waarderen van maatschappelijk initiatief

Zaankanters zijn betrokken doeners. In Zaanstad zijn veel maatschappelijke initiatieven en activiteiten met betekenis voor de directe omgeving en de samenleving. De gemeente wil dit daar waar nodig verder faciliteren, verbinden en stimuleren, en vooral ook waarderen. Daar waar de gemeente het initiatief neemt in beleid of uitvoering, betrekken we ervaringsdeskundigen en direct betrokkenen en laten we ons graag uitdagen door initiatief dat ook bijdraagt aan onze doelen (right to challenge).

Wijk- en themamanagement ondersteunt en waardeert (met Zaankanters voor Elkaar en de Zaanse Uitdaging) initiatieven in de stad en de wijken, als dat gewenst en nodig is. Dit doen zij door te verbinden, kennis te delen en door inzicht te geven wat een initiatief nodig heeft. Op basis van ervaringen van inwoners is gewerkt aan vernieuwing en verbetering van (financiële) hulp aan maatschappelijk initiatieven en vrijwilligersorganisaties. Leidend is echt contact en echte ondersteuning en niet alleen maar het geven van subsidies subsidiëren. Begin 2022 starten twee nieuwe subsidieregelingen: matchfunding en een subsidieregeling gerelateerd aan de opgaven van de stad en de wijken.

Een belangrijke taak van de wijk- en themamanagers is het smeden van coalities in de wijk en de stad, zorgen dat er gezamenlijk aan de opgaven van de wijk en de stad gewerkt wordt, waarin de wijk- en themamanagers een coördinerende en faciliterende rol hebben. Zij spelen ook in de ambtelijke organisatie een rol om een meer integrale aanpak van opgaven in de wijk te ondersteunen en te leren van ervaringen hiermee, en bij het ondersteunen en stimuleren van cliëntenparticipatie (zie programma 1) en het contact leggen met kleinere organisaties in de stad.

Activiteiten

Voortzetten activiteiten wijk- en themamanagement

Wijk- en themamanagement ondersteunt initiatieven in de stad en de wijken, als dat gewenst en nodig is. Daarbij kijken we in welke wijken dat het meest nodig is. Dat doen we door te verbinden, kennis te delen en door inzicht te geven wat een initiatief nodig heeft. Ook zetten we in op het verspreiden van de visie achter partnerschap. We doen wat nodig is om tussen inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en ambtenaren het goede gesprek en gezamenlijke acties verder te brengen.

Proeven gebiedsgericht werken in Zaandam Zuid en Russische buurt

Gebiedsgericht werken doe je als hele organisatie en vraagt goede samenwerking tussen vakafdelingen en medewerkers van wijkmanagement, openbare ruimte en gebiedsontwikkeling. In de praktijk ontstaat spanning tussen opgaven in gebieden en opdrachten aan verschillende vakgebieden. Omgaan met deze spanningen vraagt van medewerkers een nieuwsgierige houding. Waar dat nodig is moet dat snel bij het gemeentebestuur op tafel liggen. Dit samenspel kan en moet beter, omdat het anders te lang duurt voor er duidelijkheid komt voor onze inwoners. Nee is ook een antwoord. In de proeven onderzoeken we aan de hand van concrete voorbeelden wat goed gaat en wat niet Waar nodig brengen we verbeteringen aan.

Stimuleren van buurtkracht

Met het vormen van coalities in de wijk gaan we in 2022 door. Dat doen we samen met maatschappelijke partners zoals de Sociaal Wijkteams (zie ook programma 1), Jeugdteams, buurthuizen, verenigingen/stichtingen (onder andere sport en cultuur) en andere partijen zoals vrijwilligers/bewoners die in de wijk actief zijn. De wijkmanager is daarin de spil. Daarbij hoort een gezamenlijk plan voor jeugd- en opbouwwerk, waarin de partijen de prioriteiten benoemen waaraan zij gezamenlijk werken. Daarin is speciale aandacht voor preventie. Wijkmanagement heeft een coördinerende rol in het tot stand komen van het plan.

Inzetten instrumentarium voor waardering initiatief en vrijwilligers

Met de inzet van de Vrijwilligerswaardering gaan we door. De ingezette extra aandacht voor het waarderen van jonge vrijwilligers houden we vast.

Cliëntenparticipatie

We vinden het belangrijk dat het beleid en de praktijk goed aansluiten bij de inwoners die het nodig hebben en er gebruik van maken. Dit doen we onder andere door een goede relatie met cliëntenorganisaties op te bouwen en te houden. Ook nodigen we inwoners actief uit om mee te praten, in overleg of online. We zien dat cliëntenparticipatie steeds meer deel uitmaakt van de reguliere werkwijze. We proberen te zorgen dat dit zo blijft.

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

4.010

81,8 %

Baten

231

74,5 %

Deze pagina is gebouwd op 01/17/2022 16:42:18 met de export van 01/17/2022 16:33:46